Els observadors d’ocells (birdwatchers) que vénen d’arreu d'Europa i del món a les nostres latituds, atrets pels ocells que hi habiten, cerquen, lògicament, aquelles aus absents o molt rares als seus països. Sortosament aquestes espècies coincideixen sovint amb alguns dels nostres ocells més freqüents i característics, atès que es tracta d'aus circumscrites a la regió mediterrània que ens emmarca. Altres vegades, però, persegueixen l’observació d'ocells realment escadussers, de distribució molt limitada, requeriments biològics o hàbits molt específics, que fan que fins i tot aquí siguin de localització més o menys complicada. Tenint en compte totes aquestes variants i les expectatives que impulsen qualsevol observador d’ocells a viatjar a casa nostra, n’hem triat cinquanta espècies.

D’aquestes cinquanta aus, dins del Principat de Catalunya, algunes tenen tota o bona part de la seva població a les terres de Ponent, un ampli territori que abraça des dels Pirineus al nord fins a l’Aiguabarreig de l’Ebre, el Cinca i el Segre al sud, passant per les millors i més extenses àrees àrides de les nostres contrades. Per aquest motiu la demarcació de Lleida és una àrea excepcional per al turisme ornitològic o birding.

Per facilitar la programació d'estades i de rutes ornitològiques per Ponent s'ha incorporat al web l'oferta d'allotjaments i serveis complementaris, recopilant particularment -per primera vegada a la xarxa- tot el ventall d'agències de guiatge ornitològic que operen a les nostres comarques.

Finalment, tota la informació presentada aquí es pot consultar i ampliar a les dependències de l'Oficina de Turisme Ornitològic de les Terres de Lleida.

Informació dels ocells


Per a cada espècie hem elaborat una fitxa que conté d'una manera senzilla i visual la informació bàsica per saber-ne més i poder-la localitzar. A més de la fotografia i la veu, s'hi afegeixen uns codis que indiquen l'hàbitat on més comunament hi són i el grau aproximat de dificultat per trobar-les (baixa, mitjana o alta). Es fa també una breu descripció del seu estatus i, si s'escau, consells per cercar-les. Finalment s'afegeix un mapa que fa una tria de les millors comarques on anar a observar-les, en l'època de cria.

En alguns casos és millor anar a trobar-les a l'hivern o en àrees limítrofes a la demarcació de Lleida. Previsiblement (i més encara en el cas de les aus, gràcies a la seva mobilitat) l'estatus, la distribució i les poblacions aquí descrits variaran en alguns casos, i és per això que estarem molt agraïts de rebre les vostres aportacions.

Simbologia


 Dificultat:
Alta   Mitja   Baixa
 Estatus:

Estival

Migrant

Hivern

Resident
 Habitat:

Forestal

Estepari

Matollar

Aquàtic
habitat_roquisar
Roquissar

Alta muntanya

Camps i conreu

Col·laboracions


A partir d’una iniciativa del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, els continguts d'aquest projecte pioner al nostre país han anat a càrrec de l'Oficina de Turisme Ornitològic de les Terres de Lleida, ICO i SEO/BirdLife. Cal agrair particularment la supervisió dels continguts feta pels ornitòlegs Carles Santana i Javier Gràcia Gans i la col·laboració del Departament del Medi Ambient de la Diputació de Lleida. Les fotografies són obra de Jordi Bas, Guillem Chacón, Mariano Fernández, Rufino Fernández, Aurora Fontoba, Toni Pena, Carles Santana, Fernando Guerrero, Carlos M. Martín i Damià Chacón. Els sons han estat cedits per Eloïsa Matheu.