Abric del barranc de Sant Jaume


Patrimoni Mundial de l'art rupestre

Situat al marge dret del barranc de Sant Jaume, prop de l'ermita de Sant Jaume, en una zona erma, avui molt alterada per la construcció de pistes (la Granja d’Escarp-el Segrià). 
Les pintures es localitzen en una zona plana de la paret, formada per estrats de roca calcària molt alterada i esquerdada. A una alçada aproximada d'1,60 m de la base de l'abric i orientades al S, les figures es disposen en sentit horitzontal, l'una al costat de l'altra, i en principi sembla haver-hi una certa agrupació de cada dos motius. El fris és dividit per una profunda esquerda de la roca.

Les 8 figures individualitzades corresponen a 5 bitriangulars, un bitriangular incís, un gravat radial i un motiu indeterminat, d'estil esquemàtic. La tècnica utilitzada és de traç simple, excepte en el cas del bitriangular incís i el gravat radial, en què la tècnica és d'incisió. Els colors són vermell, vermell castany i castany-vermellós.

L'existència de bitriangulars verticals és relativament nombrosa en l'art rupestre esquemàtic; no succeeix el mateix amb els bitriangulars horitzontals, que són pràcticament inexistents. Resulta, doncs, un motiu innovador, la qual cosa obliga a la prudència quant a la cronologia. La seva semblança amb certes lletres de l'alfabet ibèric també comporta una observació que cal tenir en compte. Pel que fa al motiu indeterminat –en forma de trident invertit–, és realment un motiu poc definitori i es troba a nombrosos abrics sense que sigui possible assignar-li una cronologia concreta.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info