Turó de la seu vella, muralla


L’any 2004 s’inicia la reforma de l’entorn de la plaça dels antics dipòsits d’aigua i les muralles properes. En aquesta intervenció apareix per primer cop a la ciutatun tram de la muralla romana anterior, per la datació dels materials, a l’obtenció per part d’Ilerda de l’status municipal (27-16 aC) i, segurament, un dels elements constructius que Cèsar va veure i descriure quan parla d’una ciutat encerclada per muralles i amb un pont sobre el riu Sicoris en el famós text relatiu a la batalla d’Ilerda del 49 aC. 


Turó de la Seu VellaEl tram de muralla és localitzat a l’extrem sud-oest del turó, a pocs metres dela Porta del Lleó que tanca el recinte de la ciutadella. S’havia construït aprofitant un canvi sobtat del nivell de la roca del turó, el mateix lloc per on passaria la cuirassa de tancament de l’alcassaba de la medina Larida (segle X dC), les muralles cristianes que tancaven el barri levític de la Suda (segle XIV) i els murs exteriors de la ciutadella (segles XVIII-XIX). Es tracta, doncs, del millor lloc per tancar la ciutat o el turó pel costat occidental. 

Turó de la Seu VellaNomés es va poder descobrir un tram de sis metres de llargada conservat a nivell de fonamentació. Té una amplada de 2,5 metres, amb cares vistes de grans blocs de pedra sorrenca irregulars sense treballar i un farciment de maçoneria compost de pedres més petites i argila. També cal destacar la documentació de les restes d’una habitació delimitada per petits murs de maçoneria que s’adossaven a la muralla i que corresponen a un dels primers edificis que ocupen l’interior d’aquesta nova realitat urbana. Tant els nivells relacionats amb la construcció com l’ús de l’habitació són de la primera meitat del segle I aC, període durant el qual s’aixecaria la muralla i es fundaria molt probablement la ciutat romana d’Ilerda

Les restes aparegudes són protegides per una gran estructura de formigó que defineix un espai expositiu semiobert.


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info