Turisme religiós la Noguera - Col·legiata de Sant Pere de Ponts


Sant Pere de Ponts - Ponts

Sobre la vila de Ponts, al turó que presideix les ruïnes del seu antic castell, s'aixeca l'església de la que fou canònica de Sant Pere de Ponts (la Noguera).
L'accés es fa per mitjà d'una pista que trobarem a mà dreta una vegada hem passat la població de Ponts i seguint la carretera que mena a la Seu d'Urgell.

La primera referència històrica que se'n té data del 1091, en què els comtes Ermengol IV i Adelaida d'Urgell atorgaren a Sant Pere l'església de la Ràpita, situada prop de Balaguer. Amb tot, no fou fins al 1143 que el comte Ermengol VI li concedí grans donacions perquè s'hi establís un monestir benedictí, que no s'hi arribà a fundar. En el seu lloc s'hi establí una canònica agustina a partir del 1169, quan el senyor del castell, Pere de Puigverd, donà l'església de Sant Pere al bisbe d'Urgell, Arnau de Preixens. La comunitat, que nasqué únicament amb un prior i quatre canonges, hi romangué fins a mitjan segle XIV. L'edifici quedà pràcticament destruït l'any 1839.

Després de convertir-se en un munt de ruïnes, i copsar aital imatge els ulls humans durant anys i anys, la tenacitat, l'esforç, la voluntat i l'estima de l'Associació d'Amics de Sant Pere de Ponts han fet el miracle i el temple ha estat restaurat. Aquesta institució va fer successives campanyes de reconstrucció durant prop d'una vintena d'anys. Avui fa goig visitar la col·legiata i passejar per l'entorn enjardinat que l'envolta.

Sant Pere de Ponts és un edifici d'una nau amb capçalera trilobulada, formada per tres grans absis disposats en forma de creuer. Del bell cimbori octogonal que avui es pot contemplar, només en restaven dues trompes i un fragment de paret. La singularitat del conjunt és remarcable. S'hi pot accedir amb vehicle i passejar per l'entorn enjardinat. Cal demanar-ne la clau a Ponts.

Font i arxiu fotogràfic: JOAN BELLMUNT I FIGUERAS


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info