Tremp


Tremp (el Pallars Jussa - Pirineu) vila situada entre dos pantans (el de Sant Antoni i el de Cellers), ens ofereix mil i una propostes per gaudir del nostre temps d'oci: cultura, gastronomia (embotits i bon vi), tradicions (la Fira de Primavera el 14 de maig, la Fira del Codony durant el mes de octubre). Us animeu a coneixer-la!

Edificis emblemàtics

 • Ajuntament o casa de la Vila: L’any 1432 el bisbe d’Urgell va cedir a l’Ajuntament de Tremp la casa dita de l’Abadia, mitjançant un cens anual de dues gallines i amb la condició que havia de restaurar-la, ja que es trobava en estat de ruïna. S’hi portà a terme una total reconstrucció i una part de l’edifici fou dedicada a l’hostal de la vila (la planta baixa) i la part superior, a dependències municipals. El dia 11 de març de 1995 fou inaugurat l’edifici actual, seu de l’Ajuntament.
 • El Campanar: L’any 1908 es va començar a construir el que seria l’actual campanar; en un principi era previst que tingués 27 metres d’alçada per damunt de l’antiga base, però dificultats econòmiques el deixaren en 20 metres.
 • La plaça de l'Església: Certament, en alguna època hi hagué un claustre romànic, els capitells del qual es troben al Museu d’Art de la Seu d’Urgell. A la mateixa plaça es troba també la casa on va néixer el pare Josep Mañanet i Vives, qui fundà la Congregació de Fills de la Sagrada Família i obrí un col·legi que duia el nom de Sant Josep, on actualment hi ha el Museu de Ciències Naturals, que veurem més endavant. Al final del segle XIX es construïren 6 departaments al mig de la placeta per a la venda de carn. El 1930, per motius d’higiene, foren enderrocats, encara que durant molt de temps la gent la continuà anomenant ”placeta de les carnisseries“.
 • L’església de Nostra Senyora de Valldeflors: Es tracta d’un espaiós edifici d’una sola nau de 40 metres de llarg per 13 d’ample i 20 d’alçada, de planta rectangular, acabada en semicercle i amb forma de creu llatina, als braços de la qual hi ha actualment els altars del Santíssim i de Sant Bonifaci. Hi ha capelles a cada costat amb diversos altars i al lateral dret, una porta que dóna a la placeta de l’església. Destaquem: L’orgue - El 1673 se n’instal·là un a l’església de Tremp que més endavant es mecanitzà. L’any 1913, amb motiu de la visita del bisbe d’Urgell, el president de la companyia Canadenca (empresa que va executar les obres de l’embassament de Sant Antoni) s’oferí per complementar el que tenim a l’actualitat. La Mare De Déu - La tradició ens diu que un hivern van florir uns esbarzers que hi havia a la vall de darrere de l’església; cercaren i hi trobaren la imatge de la Mare de Déu, que molts anys enrere hi havia estat amagada. Però al segle XV un incendi destruí per complet l’altar major i amb ell la imatge de la Verge, la qual gaudia d’una gran devoció. Fou substituïda per l’esvelta i majestuosa talla que tenim actualment.
 • El Museu de Ciències Naturals: L’antic col·legi de Sant Josep de la Congregació de Fills de la Sagrada Família fou fundat l’any 1864 pel pare Josep M. Manyanet i Vives. Durant la Guerra Civil es va utilitzar per a oficines de l’Ajuntament i posteriorment per altres institucions. Més tard l’antic edifici fou enderrocat i s'hi va construir l’actual museu.
 • “El Casal”: Al carrer de Lleida, cantonada amb la plaça de Catalunya, trobarem aquest edifici. El 1935 es creà l’acadèmia de Batxillerat; sorgí com a iniciativa privada d’un grup de pares que després del tancament del col·legi de Sant Josep decidiren muntar-la, amb el suport de l’Església. El Casal conserva una estètica característica dels edificis neoclàssics de la dècada de 1930.

Racons per visitar

 • El carrer de Soldevila: Abans del segle XVI aquest carrer era fora de les muralles i habitat per gent pobra i per comerciants, però durant els segles XVI i XVII passaren a residir-hi moltes famílies nobles i cavallers, que hi aixecaren majestuosos habitatges. Encara avui se’n conserven alguns amb els escuts que hi havia a l’arcada de les portes.
 • Rambla del Doctor Pearson: L’enginyer canadenc que va fer la presa de l’embassament de Sant Antoni li dóna el nom; anteriorment era coneguda com “el passeig“, la seva denominació més popular. Va ser construïda al començament del segle XX i és una mostra de l’urbanisme i l’arquitectura de la dècada de 1920. Els arbres actuals van ser plantats durant la Segona República.
 • El Pinell: A mitjan dècada de 1930, vora el camí per anar a Palau de Noguera i dins la finca anomenada Pedra Santa —molt pròxima a la zona urbana— es va iniciar la plantació de pins que avui són el pulmó verd de la ciutat.
 • Pont de Sant Jaume: El pont de Sant Jaume fou construït pel baró de Claret per connectar el convent dels Pares Dominics amb el poble. El bisbe de Califòrnia en fou el fundador i l’any 1837 el convent va ser destruït.

On menjar

 • Hotel restaurant Buenos Aires - Tel. 973 65 07 27
 • Hotel restaurant segle XX - Tel. 973 65 00 00
 • H.r. la Canonja - Tel. 973 65 05 58
 • Restaurant Alegret - Tel. 973 65 12 00
 • Restaurant Braseria - Tel. 973 65 32 75
 • Restaurant El racó del mos - Tel. 973 65 24 97

Més informacióArxius del recurs

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info