Organyà 2


El municipi d'Organyà (l'Alt Urgell - els Pirineus) és situat a la dreta del riu Segre. Aquesta vila és coneguda per les Homilies d’Organyà, el text més antic que es conserva escrit en català, la col·legiata romànica de Santa Maria, la ruta dels Dòlmens... A més, les característiques atmosfèriques de la plana d’Organyà converteixen el municipi en un autèntic paradís per als amants de l’ala de pendent i el parapent.Agafem les motxilles?

Que visitar


La col·legiata de Santa Maria d'Organyà va ser edificada en temps del bisbe Sal·la (981-1010). L'edifici, de planta basilical de tres naus, ha estat remodelat en diverses èpoques. D'estil romànic se’n conserven l'absis, semicircular i ornamentat amb un fris amb arcuacions llombardes, i el mur de ponent, on s'obre la porta, amb tres arcs apuntats en degradació.

L'any 1904 es va trobar a la rectoria de la vila una de les proses més antigues escrites en català. El text, conegut com les Homilies d'Organyà, correspon a sis sermons amb comentaris de diversos evangelis i epístoles. La seva datació cal situar-la entre el final del segle XII i el començament del XIII. L'original es conserva a la Biblioteca de Catalunya, però a Organyà se n'exposen unes reproduccions. Les podeu contemplar a la sala dita també de les Homilies, on hi ha instal·lada l'oficina de turisme.

Rutes

 

Ruta de Santa Fe

Distància: 6 km
Desnivell: 639 m
Senyalització:     senyalitzada
Durada: 2 h 15’

Si voleu gaudir d'una excursió que, sense ser llarga ni curta, posa a prova les vostres forces, i contemplar alhora una bella panoràmica sobre Organyà i la vall del Segre, la pujada a Santa Fe (1.209 m) és del tot recomanable.

El penyal de Santa Fe és la punta més oriental d'una de les carenes que es desprenen de la serra de Sant Joan, que, d'est a oest, enllaça amb la serra de Carreu i uneix l'Alt Urgell amb el Pallars Jussà.

 

La ruta s'inicia a Organyà, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per les carreteres N-260 i C-14 en direcció a Coll de Nargó. Sortirem d'Organyà per un camí que passa entre camps i prats, acompanyant-nos des de bon començament el penyal de Santa Fe, amb l'ermita a dalt de tot, punt al qual hem d'arribar. Passem per una casa de pagès, la Borda, i per un corriol que discorre a la vora d'un reguer arribem a la carretera de Montanissell. La travessem i ens endinsem al bosc. Creuem tres cops la pista que puja a Coll Marí, on arribarem més tard. Des de Coll Marí gaudirem de la primera vista panoràmica sobre Organyà.

Continuem pel camí, ara més ample, que va guanyant altura amb el roc de Narieda presidint-ho tot. Passarem a fregar de la roca. Aviat el camí ens porta cap a l'obaga, i la vall de Cabó es comença a dibuixar davant nostre. Després d'uns últims revolts arribem al Collet dels Prats, des d'on ja es comença a endevinar l'àmplia panoràmica que es veu des de Santa Fe. Però fem un últim tros de camí i, en deu minuts, serem dalt de tot, on, a més de les grans vistes que s'albiren, podrem contemplar també l'ermita de Santa Fe, punt de trobada en aplec de la gent d'Organyà i dels pobles del voltant el dilluns de Pasqua Granada. Es torna pel mateix camí.

  

Ruta dels Dòlmens

Recorregut per fer, recomanablement, amb BTT o a peu. Llarguet però sense grans dificultats per la vall de Cabó, amb els seus dos grans atractius: el paisatge i les construccions megalítiques de la vall.


Més informació sobre la ruta

Festes i Fires


Aplec de Font Bordonera
Se celebra el dilluns de Pasqua.

Aplec de Santa Fe
Se celebra el dilluns de la Segona Pasqua. Missa en honor a la copatrona d’Organyà a l’ermita de Santa Fe. Dinar popular al prat.


Setmana Cultural i Festa Major
Se celebren de la primera setmana d’agost fins al dia 14. El 15 és el dia gran de la Festa Major.

Festa del llibre pirinenc
Se celebra el primer dissabte de setembre. Premis literaris “Homilies d’Organyà”: Pirineu, de narració literària.

Fira de Sant Andreu
Mostra d’artesania del Pirineu, certamen ramader, fira multisectorial. Final del mes de novembre.

Mercat setmanal
Tots els diumenges de l’any.

Esports


El parapent

La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llançar-se en ala de pendent, o parapent. Les característiques atmosfèriques de la plana d'Organyà converteixen l'indret en un autèntic paradís per als amants d'aquest esport d'aventura.

On menjar

Ca l'Elena
Carrer Capella de Sant Josep, 2
Telèfon: 973 38 21 94

Cal Jesús
Adreça: Carretera de Lleida
Telèfon: 973 38 30 68

Cal Martí
Carretera de Lleida, 8
Telèfon: 973 38 34 88

Ca l'Oleguer
Plaça de l'Església, 2
Telèfon: 973 38 33 48

El Portal
Carretera de Lleida, 25
Telèfon: 973 38 30 27


  

Els Fogons
Carrer Capella de Sant Josep, 1
Telèfon: 973 38 36 62

Els Tres Ponts
Carretera de Lleida, 1
Telèfon: 973 38 32 38

La Cabana
Av. Dr. Montaña, 2
Telèfon: 973 38 30 00

La Vall
C-14, km 161
Telèfon: 973 38 35 13

Marisqueria Moreno
Plaça de l'Església, 3
Telèfon: 636 18 15 67
Arxius del recurs

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info