Les Salines de Cambrils dels Pirineus (el Solsonès)


Gràcies a les surgències de fonts d’aigua salada a la zona de Cambrils (el Solsonès), ja des de l’edat mitjana era ben apreciat aquest or blanc que obtenien evaporant l’aigua salada.

El Salí de Cambrils és una antiga explotació datada documentalment del 1780, emplaçada en un lloc escarpat. El sistema d’obtenció de la sal era artesanal. L’aigua salada s’emmagatzemava en grans basses i des d’aquestes basses es transportava a les eres o bancals d’evaporació amb un sistema de canals de fusta, recs i reguerons.

Les eres o bancals d’evaporació es construïen amb rajoles d’argila perquè l’aigua no s’hi filtrés, i s’omplien amb uns tres centímetres d’aigua salada. Es necessitaven tres dies de bon temps perquè s’evaporés l’aigua i, després, feien munts amb la sal i es posava en uns estenedors. Per acabar el procés, amb uns sistema de rails i vagonetes, es transportava fins al magatzem, on es molia i es guardava per portar-la a vendre.

Dins de l’explotació podem observar-hi 5 molins; 2 són de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador. Tots aquests molins funcionaven gràcies a l'impuls de l’aigua dolça, que, perquè tingués prou força per fer funcionar les aspes dels molins, s’emmagatzemava en una bassa i quan es volia fer anar el molí s’obria una aixeta i l’aigua retornava al riu. 

El 1963 va ser l’últim any que es va treure sal de l’explotació del Salí de Cambrils. 

Actualment s’està restaurant aquest complex i es fan visites guiades des del  Centre de Natura per difondre aquest espectacular indret.

Més informació a www.salidecambrils.cat

Descobreix el Salí de Cambrils, al Pirineu Català: el teu pla perfecte de cap de setmana


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info