Les Coves Aparets


Weltkulturerbe

Situat al vessant dret del riu Segre, a l'alçada de Rubió, en uns escarpaments pertanyents a la serra de Mosquera. En aquests escarpaments, a uns 50 m sobre el riu, hi ha una sèrie de concavitats i abrics en quatre dels quals s'han identificat pintures.

Conjunt integrat per quatre cavitats amb pintures: les dues primeres -de difícil accés- són autènticament concavitats, mentre que les dues restants -d'accés més senzill- són parets amb poca profunditat i protecció. En total se n'han individualitzat 18 figures.

Aparets I

És una cavitat de 2,4 m d'amplada, 4,10 m de profunditat i 3,60 m d'alçada, orientada al SO. Les pintures es localitzen a la zona central, al fons de la cavitat, i es poden comptar únicament dues figures corresponents a un ramiforme d'estil esquemàtic i tècnica de traç simple i restes de pigment. Ambdues figures són de color vermell.

Aparets II

Seguint cap a la dreta, a uns 10 m, es localitza la segona concavitat amb pintures. Aquesta presenta una forma molt particular: una estrada recta que finalitza en una volta arrodonida on se situa la figura més singular. S'hi han identificat 8 figures corresponents a bandes, dos elements anellats (un dels quals amb protuberàncies), traços, ramiformes i restes de pigment. L'estil és esquemàtic; la tècnica, de traç simple, i hi ha diferències cromàtiques (vermell, vermell-castany vermellós, rosat, ataronjat-vermellós i negre).

Aparets III

Es troba 16 m a la dreta d'Aparets II i uns 10 m a l'esquerra d'Aparets IV. S'hi han identificat 5 figures corresponents a antropomorfs i restes de pigment, d'estil esquemàtic. La tècnica és de traç simple i el color predominant és el vermell, tot i que també hi ha restes de pigment de color castany-vermellós.

Aparets IV

 L'últim dels abrics se situa a la dreta de l'anterior (Aparets III) i a uns 10 m de distància, en un nivell inferior. És igualment una petita concavitat, d'escassa cobertura, que integra tres elements pintats corresponents a un antropomorf i restes de pigment. L'estil és esquemàtic, la tècnica és de traç simple i els colors són el vermell i l'ataronjat-vermellós.

Informació facilitada pel:


Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Més informació:

Serveis Territorials de Lleida
Rambla d'Aragó, 8
25002 Lleida
Tel.: 973279200
Fax: 973279201
Web: http://cultura.gencat.net/

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info