L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu


L'Ecomuseu de les valls d'Àneu

L'Ecomuseu de les valls d'Àneu neix a partir d'una nova concepció museològica i museogràfica on el visitant s'endinsa, d'una manera activa i participa, en les formes de vida del Pallars de principis de segle.

L'Ecomuseu permet de conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s'hi han anat succeint a les darreres dècades. Donem al públic visitant una completa informació sobre el passat i el present de la zona i alhora propiciem la reflexió sobre les possibilitats de futur.

A diferència dels museus tradicionals, l'Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s'escampa territori enllà per tal d'explicar la vida de les valls que el comformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles d'Àneu.

Casa Gassia, casa auneuenca del segle XVIII, es troba situada al bell mig del barri vell d'Esterri d'Àneu. Edifici magnífic, exemple de casa agro-ramadera representativa d'una època en què la base de l'economia local era, quasi exclusivament, la pagesia i la cria del bestiar. La serradora d'Alòs d'Isil ens introdueix en el món de la fusta i il·lustra el procés que seguia, matèria primera insubstituïble, des que es tallava al bosc fins que era transformada en taules per a la construcció.

Situat a 1.393 m d'altitud, es troba el Conjunt monumental de Son encapçalat pel campanar llombard de l'església dels sants Just i Pastor. El cloquer, el cementiri, la torre del rellotge -antic comunidor per exorcitzar les tempestes-, el prestigiós retaule, una joia del gòtic lleidatà del segle XV, i les excel·lents mostres romàniques del patrimoni moble constitueix un tot harmònic d'enorme valor arquitectònic i artístic.

Tots aquests elements, íntimament connectats, constitueixen un testimoni excepcional, una finestra oberta per inserir-se de ple dins del món de la religiositat popular, les creences i els rituals.

El poble d'Escaló manté encara tota l'estructura medieval original i també l'antic monestir benedictí de Sant Pere del Burgal (S. XII), el qual mitjançant una visita a les restes en procés de recuperació, ens permet la interpretació i comprensió de les formes de vida que envoltaven un monestir de muntanya durant l'època medieval.

Informació facilitada per:


Ecomuseu de les Valls d'Àneu
Carrer del Camp, 22-24
25580 Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà)
Telf: 973 62 64 36
Web: www.ecomuseu.com

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info