La Paeria


L’any 1961 l’Ajuntament de Lleida procedí a l’adequació del soterrani de la Paeria i hi inicià les excavacions amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Es tractà dels primers treballs arqueològics fets a la ciutat. L’any 1981, l’aleshores Estudi General de Lleida, ara Universitat de Lleida, va reprendre les excavacions. L’última intervenció feta va ser l’any 1997 i va ser portada a terme per la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament, creada el 1992.

Les restes arqueològiques documentades apareixen sota l’actual plaça de la Paeria i als soterranis de l’antic Palau dels Sanaüja i tenen una gran significació, ja que se situen al sud-oest de l’àrea fins ara coneguda de la ciutat romana.

En època republicana la zona potser corresponia a un indret marginal de la ciutat, possiblement per la presència del riu i el fort pendent del turó en aquest indret. Durant el segle I aC es produí una constant aparició als estrats excavats de materials arrossegats des del vessant i de les aportacions sedimentàries del riu.

En època d’August es construeix un edifici de planta rectangular que es perllonga per sota de la plaça de la Paeria. La part conservada correspon a la fonamentació. Va ser construïda amb grans blocs d’arenisca d'1,50 m de llarg per 50 cm d’ample. Aquesta construcció conserva fins a cinc filades assentades directament sobre el llit de graves de l’antic curs del riu. Per la tipologia dels paraments i l’excepcionalitat del lloc escollit, podem suposar que no es tracta d’una construcció ordinària sinó d’un gran edifici erigit probablement en relació amb el curs del riu, el mateix element que amb continus desbordaments n’hauria malmès l’estructura, impossibilitant potser l’acabament del projecte.

Sobre les antigues estructures i una important aportació fluvial produïda al segle IV dC, es torna a edificar, i es manté almenys fins a mitjan segle V dC.

Mes informació:


    Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinacions (SICTED)

Turisme de Lleida

C/ Major 31, bis
25007 Lleida
Tel. 973 70 03 19
Fax: 973 70 04 80
www.turismedelleida.com
infoturisme@paeria.es 

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info