I.Ruta del Castell


Temps: 30-40 minuts
En aquesta ruta es començarà a la Plaça Major del poble, per la Fonda Cal Tampanada, on es va allotjar el pintor durant tota la seva estada a Gósol. Continuarem pel carrer de la Canal,on es podran veure cases típiques gosolanes a mesura que es va pujant cap al Castell, com Cal Antonet, Cal Tinent i Cal Masover, entre d'altres, i es podran apreciar elements decoratius d'aquella època executats per ferrers i artesans. La ruta passarà per l'ermita del Roser, on es pot visualitzar tota la vila de Gósol, i finalment arriba al poble medieval emmurallat, conegut com el Castell de Gósol, on Picasso va trobar un escenari ple de misticisme i d'inspiració. El Castell és un recinte fortificat que conserva la trama urbana on es poden veure restes de les cases de l'antic poble, una part de muralla que tanca pel costat nord el recinte i el lloc on s'alçava el castell i l'església de Santa Maria del Castell de Gósol amb el seu campanar, antiga torre de vigilància.

1. Cal Tampanada:

Façana actual de la Fonda Cal Tampanada, on es va allotjar Picasso durant la seva estada a Gósol l'any 1906.En aquesta foto podem apreciar l'habitació -balcó superior a l'esquerra- on es va allotjar amb Fernande Olivier i des d'on va pintar el quadre "Cases de Gósol".

A l'obra de Picasso "Cases de Gósol" s'aprecia la vista de la Plaça Major d'aquella època, i molt possiblement es va fer des d'una finestra de la Fonda Cal Tampanada, on s'allotjaven Picasso i Fernande durant la seva estada al poble. Al fons, es poden veure les restes de les muralles del nucli originari de Gósol. Text explicatiu extret del llibre Picasso 1905-1906. De l'època rosa als Ocres de Gósol. Ed. Electa. Ajuntament de Barcelona. Barcelona, 1992. Pàg. 307.

2. Cases de camí al Castell.

Cal Tinent:

Casa on vivia el Tinent. Amb ell passaven moltes hores jugant a cartes en companyia de l'avi Josep Fontdevila, de la Fonda Cal Tampanada.

L'antic portal de l'església de Santa Maria de Gósol és actualment el portal de Cal Masover, tot pujant al Castell.

3. Ermita del Roser.


4. Castell de Gósol. Poblat medieval emmurallat:

Aquest conjunt és força interessant des del punt de vista històric perquè s'hi pot estudiar la distribució d'un poble emmurallat del segle XIII, i es pot dir que les ruïnes de Gósol són úniques a Catalunya. Les restes del Castell són situades dalt del tossal que domina tot el poble actual.

LLes imatges romàniques, tant escultures com murals, tenen una gran importància a l'hora d'explicar una de les hipòtesis de l'evolució de l'obra de Picasso cap al cubisme.

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info