III. Ruta de Santa Margarida


Altres rutes

Temps: 1 h 10 minuts

Per anar a l'ermita de Santa Margarida des de la Plaça Major, agafem el camí de la Llaguna i anem a parar a la pista que va a Torrensenta, i agafarem un trencall que puja a mà dreta del GR-150. És el mateix camí vell, que partint de Gósol passa pel congost i s'enfila cap a la collada de Mola. Ens trobem tot pujant un petit monument que es coneix com "la Santeta", i que abans era coronat per una creu de terme o la figura de la santa. Per la seva simplicitat i el treballat de les seves pedres sembla un vestigi romànic, però en realitat no ho és.

Aquests sants o creus de terme, a més de ser indicatius de vida cristiana, assenyalen sempre que a prop trobarem una vila o una església. Per als qui feien el camí a peu i estaven cansats, aquests indicadors eren l'esperança que molt aviat retrobarien la pau, farien les ofrenes i podrien descansar.

La Santeta era el lloc per reposar i fer un petit descans abans d'arribar a l'ermita, i també era el consol dels qui no podien arribar fins a dalt.

Però si continuem la nostra ascenció pel camí abans esmentat no trigarem a trobar-nos amb una esglesiola anomenada Santa Margarida, en honor de la santa que la presideix i és venerada en aquestes contrades.

Ermita de Santa Margarida. Capella amb l'oculus, porta i dues petites finestres. Picasso, molt interessat per conèixer les ermites amb vestigis romànics, va visitar aquesta ermita i totes les del terme.

L'ermita és situada de llevant a ponent, una orientació molt semblant a la de les esglésies romàniques. Quan es lleva el sol de bon matí per darrere del Pedraforca i banya els cims circumdants amb la seva llum, molt aviat, lliscant pels pins, les farigoles i les argelagues de la muntanya, farà entrar els seus raigs per l'oculus i per les dues finestretes sense vidre que són disposades a ambdós costats de la façana principal.

Quan som aquí dalt, es pot apreciar un paisatge molt ampli de les muntanyes que envolten Gósol: la serra del Verd, el Pedraforca, la serra del Cadí i la serra d'Ensija, a més dels extensos prats de pastures.

A l'ermita de Santa Margarida es fa l'aplec del 20 de juliol, data en la qual se celebraven tradicionalment actes religiosos i festius.
Aquesta processó sortia des de dalt de Gósol i discorria pel camí de les Fonts. Hi havia gent de tota la comarca amb els animals molt ben guarnits. Un cop acabats l'ofici i la benedicció, la gent s'aplegava sota els arbres per fer "beguda", compartint en rotllana el menjar, que acostumava a consistir en trumfos amb pela, ceballots amanits, cansalada viada, llonganissa, bull, pernil i glops de vi. Aquest àpat no tenia res a envejar a la taula més ben parada o als menjars més exquisits.
Un cop feta la migdiada, el jovent organitzava un ball a l'era de Santa Margarida i es tocava l'acordió o el violí.

Picasso, el 1906, va participar en aquesta festa, i ell i Fernande Olivier van gaudir dels goigs.


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info