Església de Santa Maria d'Arties


L'església de Santa Maria d'Arties representa un dels estendards de l'arquitectura romànica aranesa. L'edifici és de planta basilical de tres naus, encapçalades originàriament per tres absis dels quals avui només es conserven els laterals. La nau central és de volta de canó, la qual, a causa de patologies estructurals, sofria un procés d'obertura que encara s'evidencia en els desploms de les pilastres; la intervenció que s'hi féu l'any 1999 ha solucionat aquestes disfuncions.

Conserva dues portalades d'accés: l'una al mur de migdia i l'altra mirant al nord. La portalada que s'obre a la façana nord, exempta del timpà, presenta sis arcs de mig punt adovellats en degradació, amb motius decoratius com l'escacat i els botons semiesfèrics. La porta que mira al sud, que comunica amb el cementiri, és configurada a partir de tres arcs de mig punt en degradació.
A l'extrem de ponent hi ha un campanar de cinc pisos amb coberta piramidal; estilísticament, la seva adscripció alterna els àmbits romànic i gòtic, la qual cosa fa pensar en els segles XIII i XIV com a possible època d'execució.

El senyal de l'època gòtica a Santa Maria d'Arties va quedar magistralment exposat a les pintures murals del sostre del presbiteri i en l'execució d'un retaule recentment restaurat pel Servei de Conservació de Béns Mobles de Sant Cugat. El retaule, originari del segle XV, representa diferents escenes bíbliques de la Verge Maria i és una obra mestra de la pintura gòtica.

Informació facilitada per Torisme dera Val d'Aran.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info