EL PONT DE SUERT


El Pont de Suert, és la capital de l’Alta Ribagorça, a més de ser-ne el centre comercial, administratiu i de serveis. Travessat pel riu Noguera Ribagorçana, el municipi és integrat per un conjunt de 24 nuclis agregats. Es troba a 841 m d’altitud i té 2.290 habitants.

La nomenclatura del barri històric, d’època medieval, la componen la plaça Major, la plaça Mercadal, el Palau Abacial i l’Església Vella. En aquest temple barroc, assentat sobre una primitiva església romànica, es pot contemplar la Col·lecció d’Art Sacre de la Ribagorça, en la qual destaquen un conjunt de retaules barrocs i una exposició d’orfebreria, pintura i una referència històrica del monestir de Lavaix, datat del segle IX. 


L’església nova de l’Assumpció
, l’edifici modern més emblemàtic del Pont de Suert, de l’any 1955, projectat per l’enginyer Eduardo Tarroja, que representa una nau invertida; el Centre de Fauna, situat en una part de la piscifactoria, on conviuen llúdrigues i visons europeus, obert al públic tot l’any; l’embassament d’Escales i el Noguera Ribagorçana, que ofereixen un marc ideal per practicar-hi tot tipus d’esports aquàtics, fan d’aquesta capital un lloc perfectament consolidat i adaptat a la font d’ingressos més important del territori: el turisme.

Com a tradicions totalment arrelades, podem parlar de la festa de la Confraria de Sant Sebastià (dies 19, 20 i 21 de gener), que data de l’any 1503, fundada pel rector de Cirés, Aparicio Navarro, amb la finalitat d’enterrar els morts i que avui reuneix més de 500 homes, caps de família, que combinen la tradició religiosa amb la gastronomia.

La Fira de la Girella, al mes d’octubre, és una mostra de la vida i de les velles tradicions a muntanya com també del comerç i del turisme actuals. Cada any s’hi elabora i s'hi degusta la girella, embotit de carn de corder i arròs que es remunta al s. XV i que antigament es reservava per a les grans ocasions.

El ball de Bastons se celebra per Sant Pere al nucli de Malpàs, l’únic poble que conserva aquesta típica i arrelada tradició, protagonitzada solament pels homes.

Informació facilitada per: Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info