El jaciment i la balma de les Roques Guàrdies


Patrimoni Mundial de l'art rupestre

Localitzat en una balma amb la visera enfonsada i fracturada, orientada lleugerament al nord-est, situada al vessant d'un tossal que forma part d'una serra allargada de configuració paral·lela a la vall de Puigpelat, que discorre al sud d'aquesta vall (les Borges Blanques- les Garrigues).

Les pintures es localitzen en una de les concavitats que forma la visera d'una balma de petites proporcions, a una alçada aproximada de terra d'1,5 m i amb una orientació NE. Se n'han individualitzat 5 figures ;que corresponen a barres, traços verticals i restes de pigment, d'estil abstracte i tècnica de traç simple. Totes les figures són de color vermell excepte les restes de pigment, que són de color ataronjat groguenc i ataronjat vermellós.

Aquests tipus de motius es troben pràcticament a tots els abrics on apareixen pintures rupestres no figuratives, i es relacionen amb l'Edat del Bronze. Cal tenir en compte, però, el jaciment de difícil atribució cronològica que es troba a la base de la balma, que presenta un estrat cendrós i al qual s'han recollit els materials següents: una làmina de secció triangular, esclats de sílex i un gratador frontal. A la mateixa àrea també s'han recollit dos fragments de molí, dos esclats de sílex, un fragment de pissarra i restes humanes, juntament amb ceràmica feta a mà, uns fragments de pissarra i restes òssies d'animals.

Informació facilitada pel:

 Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 Més informació:

Serveis Territorials de Lleida
Rambla d'Aragó, 8
25002 Lleida
Tel.: 973279200
Fax: 973279201
Web: http://cultura.gencat.net/


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info