El Conjunt d'Antona


Patrimoni Mundial de l'art rupestre

Localitzat en el terme municipal d'Artesa de Segre, la Noguera. Antigament pertanyia al terme de Baldomar, poble situat a la dreta del riu Boix -poc abans del seu aiguabarreig amb el Segre- i que constituí un municipi fins després del 1920.  Aquest conjunt va ser descobert l'any 1976 durant una campanya de prospecció i estudis de la zona del Montsec i rodalies. Durant l'any 1986 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.El conjunt d'Antona presenta diverses balmes però únicament s'han identificat pintures en tres d'elles. La primera, situada en un nivell inferior, Antona I, i les dues restants a la dreta de l'anterior i a pocs metres per sobre. En total s'han individualitzat 34 figures que, per les seves característiques, fan que aquest jaciment s'integri perfectament en la sèrie de jaciments amb pintura esquemàtica.

Antona I

Les figures es localitzen a la paret esquerra, a uns 7 m de l'entrada, i es concentren pràcticament al llarg de 3 m de suport rocós. S'han individualitzat 16 figures, totes elles amb la mateixa coloració vermell-castany, que en algunes zones sembla més clara, encara que segurament es tracta de la mateixa pigmentació, que pot variar per efectes de la dissolució, de l'estat i de la coloració del suport o de la conservació de la zona on se situa. Aquestes figures corresponen a traços, anells, cercles, ramiformes, alteriformes i restes de pigment, que mostren diferències tècniques (traç simple i tinta plana).

Antona II

És una gran cavitat que conserva 3 figures que corresponen a barres. La tècnica utilitzada és de traç simple i els colors són el vermell-castany i el vermell.

Antona III

Es tracta d'una cavitat de grans dimensions immediatament contigua a l'anterior. La majoria de les figures es localitzen al fons de la balma, excepte dues que es troben en una petita cavitat a la dreta. S'han individualitzat 15 figures que corresponen a un pectiniforme, un ramiforme, indeterminats, quadrúpedes, un antropomorf, un ancoriforme i restes de pigment, totes elles de color vermell-castany, excepte l'ancoriforme que és de color vermell-carmí. La tècnica és de traç simple.

Informació facilitada per: 
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Més informació:

Serveis Territorials de Lleida
  
Rambla d'Aragó, 8 
25002 Lleida  
Tel.: 973279200  
Fax: 973279201
Web: http://cultura.gencat.net/

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info