El Camí de la Llibertat al Pallars Sobirà


La línia de 17 quilòmetres de frontera que discorre pel municipi de l'Alt Àneu
(el Pallars Sobirà) va ser un camí de fugida entre el 1936 i el 1944. Gent d'ideologies diverses i en direccions diferents, segons el moment. El fred, la neu i la inexperiència de vegades van cobrar-se el seu tribut a les muntanyes.

 

Camins de la Llibertat són les rutes d'evasió dels fugitius del règim nazi implantat a França durant la Segona Guerra Mundial. Com a mostra de la importància que va arribar a tenir el pas fronterer cal esmentar les xifres obtingudes sobre el nombre de detinguts a la comarca del Pallars Sobirà, 2.790 persones, del 1942 al 1944, de diverses nacionalitats (polonesos, francesos, canadencs, holandesos, anglesos, nord-americans...), la majoria dels quals van ser traslladats a Sort i allotjats a la presó o a fondes o hotels de la població. Ara bé, cal considerar que el nombre total de persones que van creuar la frontera fou infinitament superior, ja que moltes van aconseguir arribar a la seva destinació. Alguns estudis xifren en 40.000 el nombre de persones que van creuar la frontera en direcció a Espanya, essent els 3 principals punts d'entrada al Pallars Sobirà per Alòs d'Isil (port d'Aulà i Salau, senders actualment transitables i senyalitzats), Tavascan i Àreu.

Un dels passos més utilitzats per fugir de França va ser el port de la Pala de Clavera. Un cop l'any, l'associació Chemin de la Liberté de Seix (Arieja) organitza una travessa que recorre aquest camí.

Cal destacar el Museu del Camí de la Llibertat, recuperat com a tal de l'antiga presó de Sort, i anteriorment capella gòtica.

Com arribar


  Més informació


• Informació facilitada perMemorial Democràtic - Generalitat de Catalunya

      Arxius del recurs

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info