Comtat d’Urgell: una Catedral entre Heretges i Sants


  • Punts destacats: Conjunt monumental de la Catedral de la Seu d'Urgell

  • Punts d'interès:Conjunt monumental de la Catedral de la Seu d'Urgell

  • Itinerari recomanat:

Històricament, el comtat d'Urgell ha estat fermament vinculat al bisbat d'Urgell, centre religiós i de poder polític, i a la seva catedral, Santa Maria d'Urgell, l'única catedral romànica de Catalunya, obrada al segle XII. En la història d'aquests segles i d'aquest territori destaquen alguns bisbes:

- Fèlix, al final del segle VIII, en un territori sota domini musulmà, serà un exponent de l'adopcionisme, una branca que creia únicament en la naturalesa divina de Jesucrist, mentre que la humana li corresponia només per adopció. Diversos concilis condemnaran aquest pensament, fins que Fèlix morirà empresonat a Lió.

- Sant Ermengol, al començament del segle XI, instaurador de la canònica de Santa Maria d'Urgell i promotor de la primera catedral romànica. La història remarca el seu final tràgic, per la caiguda des de les bastides del nou pont de Bar.

- Sant Ot, bisbe entre els anys 1095 i 1122, va refer la catedral i instaurà en el seu domini la pau i treva de Déu.

Adossat al claustre de la catedral es troba el Museu Diocesà d'Urgell  , situat a l'antiga casa del deganat, on el visitant podrà contemplar peces vinculades directament a aquesta ruta: el document fundacional de la catedral o el vestuari d'alguns dels bisbes com Sant Ermengol.Baixant cap al sud, farem cap a Organyà, poble on el 1904 es van trobar les Homilies d'Organya, el text en català més antic que es coneix. La visita al centre d'interpretació permet veure'n unes reproduccions. Seguidament, el viatger pot apropar-se fins a la col·legiata de Santa Maria, que situa els seus orígens entre el final del segle X i el començament de l'XI, tot i que presenta diverses remodelacions.

Informació facilitada per Turisme de Catalunya

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info