Castell de Mur


Passat i present del castell de Mur

Documentat des del 969, el castell va pertànyer, primer, als comtes de Pallars i, més endavant, en la seva època més "esplendorosa", als Mur.

En aquest cas, al 1055 Ramon V del Pallars Jussà l'hi cedeix a Arnau Mir de Tost com a dot per casar-se amb la seva filla. I Arnau Mir de Tost va treure'n força profit d'aquest "premi" pel seu matrimoni. El seu territori va créixer de tal manera que aviat s'hi van afegir més fortaleses; els castells de La Guàrdia, Estorm, Moror, l'Alzina i Puigcercós, van passar a formar part, així, del patrimoni d'Arnau Mir.

Poderós però no immortal, Arnau Mir va lliurar, al morir, les seves possessions a la seva filla Valença, esposa del comte Ramon V. A partir d'aquí, les següents generacions continuarien fent créixer el patrimoni heretat.

Santa Maria de Mur Ramon V i Valença van començar, l'any 1057, la construcció d'una església. La va continuar el seu fill, Pere Ramon, que la va fer consagrar l'any 1069. No va ser fins 30 anys després que Pere Ramon va cedir a vincular directament la Santa Seu a la canònica. Així, va sorgir una administració exempta dels Bisbes d'Urgell. En els temps de glòria, des de la canònica dels Mur s'exercia en una dotzena d'esglésies més; però a finals del segle XIV la vida canonical va començar a decaure. La canònica va ser convertida en col·legiata i, al 1851, ja va acabar de perdre tots els seus privilegis i va quedar com a simple parròquia rural, la que avui encara poden admirar els visitants del castell. I val a dir, també, que les pintures que decoraven l'absis central són considerades com a una de les millors mostres de pintura romànica. Malauradament, caldria anar a l'estranger per poder veure-les, ja que es troben a Boston.

Informació facilitada per:


PEPEREPEPCULTURAL

Telf:
677701820

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info