Castell de Gardeny


Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny (El Segrià). L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzat com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC.
Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó. 

Història

Un dia de l’any 1156, els freds murs de la torre-habitació del castell de Gardeny foren testimonis del nomenament de fra Pere de Cartellà com a comanador de la Casa de Gardeny. El llarg i difícil setge a la ciutat musulmana ja s’havia acabat, i de ben segur que aquell fet fou recordat per l’austera comunitat de la comanda.

Avui, després de més de 800 anys, podem descobrir com erala Casa Templera de Gardeny. Podem conèixer i reviure els ideals de l’orde del Temple, i entendre com vivia la missió monacal. El Centre d’Interpretació de l’Orde del Temple de Gardeny obre l’escenari per mostrar la història d’aquella època. Un recorregut audiovisual per la història de l'orde del Temple i la comanda de Gardeny es projecta al Centre d'Interpretació proposant un viatge als segles XI, XII i XIII, a l'època de les croades i la reconquesta, estructurat en quatre àmbits: 

  • Introducció històrica sobre el s. XI.
  • L'orde del Temple.
  • L'orde a la Corona d'Aragó.
  • La comanda de Gardeny.

Per a informació i visites:

  

Turisme de Lleida
C/Major, 31 bis
25007 Lleida
Tel: 902 25 00 50
Fax: 973 70 04 80
Web:www.turismedelleida.com
e-mail: infoturisme@paeria.es 

 


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info