Balaguer


La ciutat de Balaguer a la comarca de la Noguera esdevé, cada cop més, un referent turístic de les nostres comarques d'interior. Balaguer, historicament parlant, té molt per veure i molt per dir, i aixo es fa pales en la gran quantitat de monuments que continuen dempeus desafiant el pas del temps: un barri antic, unes muralles medievals, restes d'un castell islamic i posterior Palau dels Comtes d'Urgell, el convent de Sant Domenec amb l'església gotica de Santa Maria, una de les més grans de Catalunya, i un santuari, el del Sant Crist, que aixopluga una imatge venerada des de fa molts anys i que és el símbol i l'estendard de la nostra ciutat.
Per tot aixo, Balaguer té molt per veure i molt per dir!
Us apunteu a recórrer-la?

Què visitar

  • Pla d'Almatà: El Pla d'Almatà és una zona extensa situada a l'oest del santuari del Sant Crist. Aquí es van establir els àrabs quan van arribar a les terres avui catalanes pels volts de 713-715. És un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya. Des del 1983 s'hi han dut a terme excavacions, les quals han posat al descobert una part important de l'entramat urbà que existia al pla.
  • Església de Santa Maria: Per la seva grandiositat i pel seu emplaçament, dominant tota la ciutat, l'església de Santa Maria és el símbol identificador de Balaguer per excel·lència. L'any 1351 es va començar a bastir aquesta església gòtica de pedra picada i d'una sola nau. Atreuen especialment la seva puresa formal i geomètrica, de contorns senzills i compactes, amb uns poderosos contraforts, i l'imponent campanar octogonal. L'església és declarada Monument Històric-artístic. Pot visitar-se els dissabtes i els diumenges.
  • Santuari del Sant Crist: L'església, el convent de les monges clarisses, la casa rectoral i la casa del santuari formen un conjunt arquitectònic visible des de la llunyania que converteixen el Sant Crist en un element identificador de la ciutat. D'aquest conjunt destaca la imatge que es guarda del Sant Crist de Balaguer, de gran veneració a totes les comarques de la Catalunya occidental i de les properes d'Aragó. Diu la tradició que aquesta imatge fou la primera que es va fer al món. L'autor fou Nicodem, qui, tenint impresa al seu cap la imatge del Crist a la creu, va decidir realitzar-la. La talla fou cremada durant la darrera Guerra Civil. La imatge actual correspon a l'escultor Joaquim Ros i és una còpia de l'antiga. És de fusta de Flandes i té trasplantat un peu salvat de les flames.  El santuari és obert tots els dies, dins l'horari usual de visites.
  • Centre històric: El centre històric és un dels escassíssims nuclis urbans de formació àrab conservats, que fa d'aquest Balaguer vell una de les imatges més potents i de més identitat del conjunt de les ciutats catalanes.  Les muralles, com a teló de fons de la ciutat, la meravellosa façana que el carrer del Pont ofereix al riu i el gran espai obert del Mercadal tanquen una densa trama de carrers i passatges irregulars i de característiques excepcionals.
  • Les Franqueses: El temple de Santa Maria de les Franqueses és una construcció típica del Cister: amb planta de creu llatina, coberta amb volta de canó al creuer i apuntada en la resta de la nau, i amb tres absis dels quals només un es manifesta a l'exterior. De l'antic cenobi sols resta intacte el temple, malgrat que hi ha vestigis clars d'altres elements que conformaven el conjunt monàstic, com ara el mur de tancament que l'envoltava i els espais dedicats al celler.  El temple conserva tres portes d'accés a l'interior. La principal, i probablement la més tardana, és situada al peu de la nau. La segona, situada al mur sud de l'església immediatament després del transsepte, seria la que comunicaria el claustre amb el temple. La tercera i última de les portes es troba al mur oest de la capella de l'Evangeli i conserva restes del que hauria estat un porxo cobert amb volta d'aresta.  L'edifici disposa de tres elements d'il·luminació de l'interior. El més destacat des del punt de vista artístic és la rosassa de la cara nord, doblement esplèndida, i formada tant a l'interior com a l'exterior per cinc anelles més guardapols.
  • Les muralles: Les muralles de carreus gruixuts i consistents, amb els seus portals -del Gel, del Torrent, etc., encerclaven el nucli urbà i s'anaven estenent a mesura que la ciutat creixia. El seu origen cal cercar-lo en el mateix naixement de la ciutat i es conserven parcialment. Per apreciar el recinte emmurallat cal arribar-hi des de la plaça Mercadal, pel portal del Gel, passant pel carrer de la Muralla o el carrer de la Creu, que ens portaran a Santa Maria o al sector del "Bombo". Podem veure panys de muralla a prop del castell i dins el barri del Firal, al costat del cementiri. Actualment s'hi pot pujar a través d'una torre d'accés al portal del Gel i arribar fins a Santa Maria per mitjà d'una passarel·la.
  • Església de Sant Domènec: Situat al cap de pont de la ciutat, el convent de Sant Domènec fou erigit per voluntat del comte Ermengol X d'Urgell, durant el segle XIV. El convent conserva un magnífic claustre gòtic d'esveltes i delicades columnes, i una església, la volta de la qual és de canó apuntat, molt senzilla i seccionada per arcs transversals que no s'arriben a encreuar.>
  • Plaça Mercadal: Un cop arribem a la part baixa de la ciutat ens trobem amb la plaça Mercadal, la plaça porticada més gran de Catalunya. És el centre neuràlgic de la vila i es troba situada al bell mig de la ciutat. Els seus 7.000 m2, a més de la gran varietat de façanes i de tipus d'arcs de les porxades, li atorguen una bellesa singular, gairebé espectacular. Tradicionalment, la plaça Mercadal és el marc on se celebra tots els dissabtes el mercat setmanal. La plaça es converteix d'aquesta manera en el punt de trobada de gent de tota la comarca i l'activitat comercial centra l'interès de tota la població.
  • El castell Formós: El Castell Formós, palau dels Comtes d'Urgell i que Ferran d'Antequera manà enderrocar, reemplaçà l'antiga Suda que els àrabs van construir per defensar la ciutat, situada a l'extrem nord dels dominis islàmics. La seva localització es pot considerar d'estratègica: permet exercir un control visual de tot el seu entorn.
  • Xalet Montiu: El Xalet Montiu representa l'inici de l'estil modernista a la ciutat de Balaguer. Quan aquest estil arriba a aquesta ciutat, a Catalunya es troba en la seva fase culminant: és el modernisme que neix sota la influència de l'arquitectura ja realitzada per Domènech i Montaner i per Gaudí, i que comprèn els anys que van des del 1900 fins al 1914. Al començament del segle XX, Balaguer era una ciutat d'uns 5.000 habitants. El nucli urbà s'estenia fins al final del carrer Miracle, conservant l’antic nucli medieval de la ciutat dins de les muralles. L'obertura del recinte emmurallat, originada per la carretera de Castelló, provoca la formació i l'origen del carrer Àngel Guimerà i l'aparició d'una sèrie d'habitatges unifamiliars en aquest indret, pertanyents a famílies de la burgesia de Balaguer, que trien els nous corrents arquitectònics per construir les seves cases. Actualment és la seu de l’Institut Municipal de Progrés i Cultura.

Rutes

Iniciarem el recorregut a la plaça Mercadal, centre neuràlgic de la ciutat, on podreu estacionar el vehicle i visitar si ho desitgeu l'Oficina Municipal de Turisme, situada dins mateix de l'edifici de l'Ajuntament.

Molt a prop del punt de partida, i seguint el carrer Barri Nou, antic barri jueu, trobareu el Museu de la Noguera, situat a la plaça dels Comtes d'Urgell, 5. Tornant a la plaça Mercadal, aquesta vegada podeu fer-ho pel carrer del Miracle, i us dirigireu cap al carrer Botera fins arribar al Portal de Gel, antiga porta de la muralla medieval.

A l'esquerra veureu una torre d'accés que us conduirà cap a la muralla, i passejant per la seva passarel·la gaudireu d'una fabulosa panoràmica de l'antiga ciutat, amb els seus carrers i passatges costeruts i estrets, que donen identitat al nostre nucli històric, de formació àrab.

La muralla us deixarà davant de l'església de Santa Maria, col·legiata gòtica d'una sola nau, que atreu per la seva sobrietat i majestuositat. Actualment acull una exposició permanent sobre art marià, sota el nom "Art a Santa Maria", que mereix ser visitada. Després podreu continuar el recorregut baixant per l'escalinata de Santa Maria, construïda l'any 1954, que consta de 252 esglaons i que enllaça el monument amb l'antiga població.

Si encara teniu ganes de caminar podeu continuar el recorregut passant per la Reguereta, el rentador més antic de la ciutat, i seguir cap a la plaça de Sant Salvador, a la qual es poden apreciar les restes de l'antiga església de Sant Salvador, que fou mesquita major.

Si us agrada passejar per la part més antiga, podeu dirigir-vos cap al carrer del Torrent. Allà creuareu un altre portal que formava part de l'antiga muralla, anomenat Portal del Torrent, que fou restaurat i reforçat amb bigues de ferro.

El carrer del Torrent us conduirà cap al Castell Formós, que tot i que es troba en ruïnes es pot visitar a causa del seu interès històric, ja que fou antic palau andalusí que es convertí posteriorment en residència dels Comtes d'Urgell.

Just davant es troba el santuari del Sant Crist, patró de la ciutat i visita obligada per a tots els viatgers. Prop del santuari gaudireu d'una àrea de pícnic amb gronxadors per als infants.

Cal destacar que a la part nova de la ciutat, molt a prop del pont de Sant Miquel, es troba situat el convent de Sant Domènec, integrat per una església i un meravellós claustre d'estil gòtic català, digne de ser visitat.

On menjar

Nom Adreça Telèfon
Restaurant l'Espígol Ctra. Lleida - Puigcerdà 973 44 70 85
Restaurant El Bosquet Crta. 1313, Km. 24.7 973 44 68 68
Restaurant Parador Urgell, 2 973 44 64 00
Restaurant La Barretina Passeig de l'estació, 57 973 44 84 05
Restaurant Els tres fogons
Cr. Urgell, 37 973 44 66 14
Restaurant Cal Morell Passeig de l'estació, 18 973 44 80 09
Restaurant El Pont C/ La Banqueta, s/n 973 44 50 15
Restaurant Cal Taribó C/ Urgell, 64 973 44 50 04
Restaurant La braseria Pl. Mercadal, 11 973 45 03 72
Restaurant Cal Calí Avgda. Països Catalans, 11-13 973 45 09 14
Restaurant Cal Xirricló C/ Dtor. Fleming 973 44 50 11
Restaurant La Fontblanca C/ molí del Comte 973 45 09 27
Restaurant Cal Pepito Pça. Mercadal, 3 973 44 50 12
Restaurant del santuari Parc del reial, s/ n 973 44 64 44
Restaurant El faro Ctra. Balaguer-Tàrrega, Km. 21,15 973 44 50 23
Restaurant El Turó Hostal Nou, 14 973 44 50 59
Restaurant-Pizzeria La Fontana Pça. Pau Casals, 6 973 44 89 93
Restaurant Parrilla Argentina C/ Del Pont, 91 973 45 06 29
Restaurant Sapore C/ Sanahuja, 8 973 45 05 08

Més informació


Arxius del recurs

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info