Aeso Romana


La Conca Dellà (Pallars Jussà) ha estat una àrea ocupada des d'època antiga. Es coneixen alguns vestigis anteriors a l'ocupació romana.A partir del segle I aC, amb la fundació de la ciutat romana d'Aeso, es propicià que aquesta zona fos intensament poblada, ja que la influència de la ciutat provocà l'assentament de les viles, és a dir, assentaments dedicats a l'explotació agrícola i ramadera.

Una part de la ciutat romana d'Aeso s'ha preservat al subsòl de l'actual població d'Isona i l'altra es localitza a la zona de conreu hortícola contigua a la vila. Avui ja es coneix part de la seva muralla i s'espera que en futures campanyes d'excavacions arqueològiques quedarà al descobert l'estructura interior de la ciutat. 

Aeso, punta de fletxa de la romanització de la Catalunya interior, és una de les ciutats romanes menys conegudes, encara que no per això menys important. El període de romanització a Isona transcorre al llarg de cinc segles, des del final del II aC fins al IV dC. 

Després de la constatació arqueològica de l'existència d'un assentament ibèric, conegut amb el nom d'Eso, es pot parlar d'una primera ocupació romana: es tracta d'un campament militar del segle II aC. Al començament del segle I aC dóna pas a la creació d'una ciutat planificada de 4 hectàrees de superfície i amb un urbanisme similar al d'altres fundacions de la mateixa època.

Al final del segle I dC Aeso es converteix en el "Municipium Aesonensis", una ciutat de ple dret que amb el pas del temps creix i s'expandeix fora del límit de les seves muralles, a la vegada que experimenta canvis urbanístics.

Entre el final del segle IV dC i el començament del V dC la ciutat d'Aeso entra en una profunda crisi de la qual ja no es recuperarà. Alguns dels seus barris es despoblen i els habitants que continuen a la ciutat s'agrupen, probablement a la zona alta.

El llegat romà més important que ha arribat fins als nostres dies és l'excel·lent col·lecció de làpides epigràfiques trobades al terme d'Isona. A més de la vida de les famílies més importants de la ciutat, l'epigrafia ens ha permès de conèixer la vida de Luci Emili Patern, el personatge més distingit de la història d'Aeso, cèlebre centurió de les legions romanes, tres vegades condecorat per l'emperador Trajà.


Informació facilitada per:Museu de la Conca Dellà
C/ del Museu, 4
25650 Isona i Conca Dellà (El Pallars Jussà)
Tel.: 973 665 062
Fax: 973 664 228
museucd@parc-cretaci.com
www.parc-cretaci.com

 


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info