Volta a GabarraComarca: L'Alt Urgell
Durada: 3 h.
Distancia: 47,2 Km
Dificultat: Difícil

Temàtica: NaturaCultura

Temporada: PrimaveraEstiuTardorHivern

Informació facilitada per:


Pirineu

Llarg recorregut de Coll de Nargó a Gavarra per la serra d'Arques entre prats, rius i boscos. Es poden contemplar, a més, típiques masies de la contrada i antigues esglésies romàniques. L'itinerari compta amb pujades inicials, un tram mitjà suau i una llarga baixada fins a Coll de Nargó.

La ruta parteix de Coll de Nargó, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per la N-260 i la C-14 en direcció a Oliana.
Sortim del poble per la carretera d'Isona (la L-511), just davant de l'església romànica de Sant Climent, del segle XI. Es creua el riu Sallent, es puja i es deixa a l'esquerra el nucli de les Masies; uns cent metres més enllà del trencall cap a aquest poble, deixarem la carretera i agafarem a l'esquerra una pista que ens portarà fins a l'Oliva. Es discorre pel vessant septentrional de la serra d'Aubenç.

Després de l'Oliva es passa pel llogarret abandonat d'Aubàs i s'accedeix a la serra d'Arques. Després de la font de Serra d'Arques es baixa pel bosc fins a trobar el riu de Santa Maria (desviant-nos cap a la dreta podrem veure el salt d'aigua del boter de Santa Maria). Travessem el riu i arribem a Remolins. A l'esquerra, a sobre, darrere uns roures, es troben les restes, amb el campanar encara dret, de l'església romànica de Santa Maria de Remolins. Des d'aquí es tenen bones vistes de la fortificació medieval de la Torre de la Vila.

La ruta ens porta per un traçat planer a travessar el riu de cal Corredor. Es puja i s'albira Valldarques i la seva església romànica dedicada a Sant Romà. Continuem per la pista i deixem un trencall de la dreta cap a Valldarques. Poc més amunt trobem la font del Canalet, travessem el riu de Valldarques i passem pels roures de Vilàs. Tot seguit es pren un trencall de l'esquerra. A la dreta queda, a 300 m, la casa de Vilàs i la capella romànica de Sant Miquel.

Es prossegueix baixant fins a la font del Cebre, des d'on es puja fins a la carretera de Gavarra. Es tenen bones vistes de la contrada i les serres veïnes. Es davalla per la carretera i, després de coll de Conseu, s'accedeix a Gavarra, on es pot contemplar el campanar romànic de Sant Sadurní.

Deixem Gavarra, passem vora cal Gamander i continuem, tot planejant, fins a la font d'Isot. Es puja fins al paratge del pla de Tolustre. El creuem per la banda de ponent. Deixem enrere cal Galan, la Borda, on hi ha una alzina centenària, i cal Barceló. Davallem pel bosc, passem a prop de la Torre del Duc i, arribant al trencall de Valldarques, continuem per la dreta. Trobem de nou la serra d'Arques i desfem el camí de l'anada, ara de baixada, fins a tornar a Coll de Nargó.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info