Vilaller


Vilaller, (Villa-llar primera llar de les Altes Valls), en plena vall de Barravés (Alta Ribagorça - Pirineus), limita amb la Val d'Aran i Aragó a través del riu Noguera Ribagorçana.
És un nucli turístic d'alta muntanya que compagina l'oferta de serveis turístics i la ramaderia. Us animeu a conèixer-lo?

Historia i Art

Hi destaca el campanar octogonal d’estil barroc de l’església de Sant Climent, de la darreria del s. XVIII. D’altres elements interessants són el pont romànic sobre el riu Noguera Ribagorçana, la muralla amb arcades del s. XI i restes de l’antiga presó.
La part alta del poble conserva el seu particular toc d’antigor, i s'hi troba la casa natal de Mossèn Anton Navarro, que va néixer a Vilaller el 12 de setembre de 1867 i fou premiat nombroses vegades en certàmens literaris dels Jocs Florals.

A Vilaller també hi ha diverses ermites com la de Sant Antoni, la Verge de Riupedrós i Sant Mamés i, com a curiositat, cal dir que el cementiri municipal, obra de nova construcció, és l’únic cementiri cobert de tot l'Estat espanyol.

El nucli de Senet, situat a 1.309 m d’altitud i al marge dret de la Noguera Ribagorçana, té l’església romànica de Santa Cecília, construïda als s. XI-XII. 

Ruta de la Fauna

La Ruta de la Fauna s'inicia a Senet (Alta Ribagorça - Pirineus) i recorre el lateral de la muntanya, seguint el vell camí del port de Gelada. Es camina per un paisatge on l'empremta humana és molt evident, amb una gamma d'antics conreus i prats de sega, separats per marges i petits murs de pedra seca. És un ambient molt ric en fauna, on és fàcil descobrir el rastre de la rabosa o del porc senglar.

Al capdamunt del pendent es troben els extensos prats subalpins, on pastura el bestiar durant els mesos d'estiu. Si caminem atents, podrem observar els grups d'isards pasturant a les parts més altes, o sorprendre algun cabirol als límits dels prats i el bosc. Des d'aquí es pot contemplar el barranc de l'Esbornada, que és un dels grans protagonistes geològics de la vall de Barravés.

Finalment, entre pinedes de pi silvestre, la ruta s'acosta fins al mirador d'Estarredono, des d'on es podrà gaudir d'una panoràmica privilegiada de la vall i dels contraforts del massís de la Maladeta.

Tot el recorregut està senyalitzat amb pals de fusta que tenen marcada una petjada d'isard. A més, s'aniran trobant plafons explicatius de la fauna de cada ambient i rèpliques de petjades i d'excrements. Es trobarà alguna cabana, però són per a l'ús exclusiu dels pastors. No obstant això, es pot aixoplugar-se al seu porxo en cas de pluja.

Característiques:

Sortida i arribada al nucli urbà de Senet
Longitud: 6,5 km
Durada mínima: 2 hores
Altitud mínima: 1.300 m
Altitud màxima: 1.730 m
Desnivell: 430 m

El Centre de Senet

Centre d’Informació del Parc Nacional d’Aigüestortes: “La Serradora” a Senet - c/ del Port, 10 - Tel. 973 69 82 32

Aquest centre organitza:

 • Itineraris de natura i sortides monogràfiques
 • Exposició temporal: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: un paradís per a la fauna

Itineraris

 • La Cascada dels Salto
 • Senet-Port de Gelada
 • Seguint la Noguera Ribagorçana
 • La Vall de Fenerui
 • La Vall de Besiberri
 • Estanhs de rius
 • Boca sud del túnel-Port de Vielha

Festes i tradicions

 • La Fira de Tots Sants, que se celebra sempre el 2 de novembre i és la més antiga de la comarca, tracta de l’agricultura i la ramaderia.
 • La Festa del Cep se celebra el primer diumenge de novembre i inclou un concurs de boletaires, degustació de plats elaborats amb ceps, exposició de bolets i mercat d’artesania de tardor.
 • El ball típic és el “tatero”, que es balla per la festa major del 15 d’agost amb tres “majordoms” solters i tres noies.

On menjar

 • Fonda Mas - Av. Progrés, 10. - Tel. 973 69 80 09
 • Montsant - Ctra. N-230, km 131 -  Tel. 973 69 80 25
 • Ribagorça - Ctra. N-230, km 129 - Tel. 973 69 81 95


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info