Vallbona de les Monges


Vallbona de les Monges (l'Urgell), amb 143 habitants, és cap de municipi que comprèn el poble agregat de Montblanquet, a 13 km, i l'Entitat Municipal Descentralitzada de Rocallaura, a 10 km de Vallbona. La població s'ha convertit en pocs anys en un reclam turístic, on el monestir de Santa Maria és el principal atractiu. És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, que ha mantingut vida monastica durant més de 850 anys i que ha marcat el naixement i l'evolució històrica del poble. L'any 2007 celebra el 850è aniversari de vida monastica. La fundació privada Santa Maria de Vallbona 850 anys té la finalitat cultural de restaurar i mantenir el patrimoni cultural del monestir. El poble és integrat dins la marca turística de la Ruta del Cister, composta per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barbera i l'Urgell, que tenen un denominador comú: disposen d'un monestir cistercenc a la zona, Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, respectivament.

Història

El terme o municipi de Vallbona es va originar vers l’any 1573 quan les monges, amb l’abadessa Estefania de Piquer al capdavant, van demanar als habitants de Montesquiu que anessin a viure al voltant del monestir. En canvi, l’abadessa els concedia terres i béns situats dins del primer tancat de la clausura monàstica, tocant a les primeres muralles. Els habitants de Montesquiu van acceptar la proposta i es creà així Vallbona de les Monges.

El Monestir

L’església del monestir és de transició del romànic al gòtic.
Hi destaquen els dos cimboris; l'un és el cimbori llanterna i l’altre, el del campanar.
A cada costat del presbiteri hi ha un sarcòfag. L'un és la tomba de Violant d’Hongria, segona muller del rei Jaume I el Conqueridor, i l’altre, el de la seva filla, la princesa Sança d'Aragó.

El claustre, iniciat al s. XII, mostra els diferents estils arquitectònics a cadascuna de les ales. Actualment tretze monges combinen les activitats pròpies de l’oració i del treball amb l’artesania, els treballs fets manualment, les visites guiades al monestir i la regència de l’hostatgeria i del refugi de Sant Bernat.
L’any 1931 l’edifici fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Més informació RUTA del CISTER.

El Poble

Quan s’arriba a Vallbona de les Monges, el primer impacte que hom té és la imatge del monestir de Santa Maria de Vallbona.
Vallbona de les Monges també disposa de carrers i placetes plens de racons acollidors i tranquils que conviden el visitant a passejar i perdre’s durant una estona per la tranquil·litat que es respira a la població. Els antics rentadors municipals, la creu de terme, l’església parroquial, la font de la plaça del monestir o les cabanes de volta de la zona són altres atractius monumentals del terme.

Festes i Tradicions

GENER: últim dissabte, festa de la Pigota.
ABRIL: vers el dia 23, pelegrinatge fins a Rocallaura.
MAIG: el dia 15, festa en honor a Sant Isidre.
SETEMBRE: tercer cap de setmana, Festa Major de Sant Cosme i Sant Damià.

Rutes

GR-3 Sender de Gran Recorregut: Sender que transcorre per la Catalunya interior, passant per múltiples poblacions i paisatges de gran interès, enllaçant la Plana de Vic amb la Plana de Lleida a través dels boscos del Berguedà, el Bages i el Solsonès. Té una distància de 226,9 km.Comarques que travessa: el Bages, la Noguera, Osona, el Ripollès, el Solsonès i l’Urgell. El Sender de Gran Recorregut (GR-3) a la comarca de l’Urgell té una llargada de nord a sud de 60 km i dóna a conèixer una àmplia visió del seu bell entorn físic i monumental.Es divideix en quatre trams:
  • PRIMER TRAM: DONZELL D’URGELL-AGRAMUNT - Distància: 5,45 km - Temps: 1 h 28’ a peu - Desnivell: -100 m
  • SEGON TRAM: AGRAMUNT-TÀRREGA - Distància: 22,63 km - Temps: 5 h 33’ a peu - Desnivell: +150 m
  • TERCER TRAM: TÀRREGA-VERDÚ-GUIMERÀ - Distància: 12,10 km - Temps: 3 h 10’ a peu - Desnivell: +240 m
  • QUART TRAM: GUIMERÀ-CIUTADILLA-ROCAFORT DE VALLBONA-VALLBONA DE LES MONGES - Distància: 15,43 km - Temps: 3 h 43’ a peu - Desnivell: +160 m

GR-175 De la ruta del cister: El GR-175 enllaça els tres monestirs de la Ruta del Cister: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges. Aquest itinerari es pot fer a peu, amb BTT o a cavall. Figura descrit al llibre La Ruta del Cister a peu i amb BTT, d’Edicions Cossetània.

Més informació

On menjar

  • RESTAURANT EL TALLAT: C/ Raval del Tallat, 79 -25268 Vallbona de les Monges -973 33 02 70Obertura: tot l’any, obert a partir de les 9 del matí. Serveis: zona de jocs infantils, accés per a disminuïts, targetes de crèdit, menjadors privats, pàrquing i accepten autocars, amb avís previ. Especialitats: vedella amb bolets, peus de porc i carns a la brasa. Calçots en temporada. Capacitat: 100 places.
  • CAFÈ DEL SINDICAT: Passeig Montesquiu - 25268 Vallbona de les Monges - Tel. 973 33 05 04Obertura: de dimarts a diumenge, a partir de les 8.30 h. Serveis: servei de bar, pàrquing i venda dels productes de la cooperativa del camp de Vallbona de les Monges. Especialitats: menús i plats combinats. Capacitat: 35 places.


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info