Turisme religiós l'Urgell- Monestir de Santa Maria de Vallbona


Monestir de Santa Maria de Vallbona - Vallbona de les monges

Tant si hi arribeu en temps de primavera, estiu, tardor o hivern, quan prendreu el darrer revolt de la carretera se us oferirà als ulls, allí arrecerat i abraçat a la grisenca terra, el petit i bonic poble de Vallbona de les Monges (l’Urgell).

El primer impacte visual us l'oferirà el monestir. El so nítid de la campana es deixa sentir i, com un ocell en llibertat, sembla que puja cel amunt, fins a abraçar-se i difuminar-se en un cel blau, intens, pictòric diria jo, que és capaç per si mateix d'emplenar i embriagar de pau qualsevol esperit sensible que arribi fins aquí. Les monges s'afegeixen a la joia d'aquest repic, i el seu cant solca l'aire del capvespre i del matí. A Vallbona tot agafa una nova dimensió, quasi desconeguda, que fa d'aquest lloc un racó de pau per als esperits assedegats.

El cenobi femení de Vallbona forma, amb Poblet i Santes Creus, la trilogia dels grans monestirs cistercencs.

El monestir de Santa Maria de Vallbona té els seus orígens en unes agrupacions mixtes d'ermitans que vivien sota el guiatge espiritual de Ramon de Vallbona. Les notícies més antigues d'aquest període es remunten a l'any 1153. El 1157 ja existeix l'església monacal de Santa Maria, on s'observa vida comunitària seguint la regla de Sant Benet i incorporant-se a l'orde del Cister.

El municipi de Vallbona de les Monges
és el cas típic del poble que neix a redós d'un monestir, com a conseqüència del Concili de Trento (1545-1563) i del decret que en sorgí anomenat "Decretum de regularibus et monialibus", i que no permetia que els cenobis femenins fossin situats en indrets solitaris. Fou per aquest motiu que la comunitat de monges va convidar els veïns de Montesquiu —que fou abandonat— que vinguessin a fundar un municipi al costat de la clausura monàstica, i per això els va donar les millors terres i habitatges en dependències del monestir.  Fou així com va néixer el poble de Vallbona, que per això es denomina "de les Monges". El primer ajuntament es va constituir el 1573.

Vallbona de les Monges, amb la seva portalada romànica de l'església del convent on destaca el relleu de Santa Maria; amb les seves arcades ogivals en alguns carrers de la població; amb la Mare de Déu del Claustre; amb la visió del cimbori de l'església, en el qual es nota el pas del romànic al gòtic; amb el claustre del monestir, on es troben elements romànics i gòtics, i amb una comunitat de religioses, s'ha convertit en un lloc de silenci, de pau, únic a les terres lleidatanes.
Hi ha bon accés i bon aparcament. El convent disposa d'hostatgeria.

Font i arxiu fotogràfic: Joan Bellmunt i Figueras


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info