Seròs


Seròs situat a 103 m d'altitud, destaca en el paisatge el perfil del Montmeneu, el cim culminant del Segria, de 495 m d'altitud. La vila té una població de 1.909 habitants i tant al seu interior com al seu terme destaquen multitud de restes historiques, tant del passat més recent, com ara les trinxeres de la guerra, com del més llunya, essent-ne el cor el monestir trinitari d'Avinganya. La fruita dolça és sinonim de la vida del poble, pero també hi destaquen iniciatives pioneres a les terres de Ponent, com el turisme de natura d'ocells o "birding" i el fet de ser la seu de la Universitat Catalana d'Estiu de Ciencies de la Natura. T'hi esperem!

Què visitar

  • L’Aiguabarreig: La diversitat de la fauna i de la flora és excepcional i només caldrà acostar-nos al riu Segre per anar descobrint un enorme ventall de flora i d'aus aquàtiques i de ribera que conviuen dins del terme amb les aus estepàries més escasses d’Europa. Hi podreu fer rutes que poden anar des d’una estona fins a tot un dia. Alhora, hi ha multitud de restes històriques per visitar, sia del nostre passat més recent (trinxeres de la guerra, fosses, etc.), sia del més llunyà (poblat de Bovalà, necròpoli de les Roques de Sant Formatge, palau dels Montcada, monestir d’Avinganya, etc.). Necròpoli de les roques de Sant Formatge Necròpoli tumular del bronze final-camps d’urnes. 1000-650 aC. Poblat ibèric. Segles IV-III aC. Trinxeres de la guerra. 1938. Esdevé el primer cementiri d’incineració documentat a les terres sud-occidentals catalanes amb petits túmuls cobrint les urnes que contenien les cendres i l’aixovar del difunt. El poblat és situat al punt més elevat de la zona de les Roques de Sant Formatge.
  • Bovalar: Jaciment arqueològic que consta d'una basílica paleocristiana i un poblat que l’envolta que ens dóna una idea de com era la vida d'un poblat rural cristià als segles IV-VIII. És un dels jaciments visigòtics més importants de Catalunya. Actualment està consolidat.
  • Palau dels Montcada: Si volem fer un tomb pel poble és recomanable d'anar al casc antic, on podem admirar per fora el palau que fou primer dels Montcada i després de Medinaceli.
  • Esglèsia de Santa Maria: Al centre de la població destaca l’església parroquial de Santa Maria, construïda l’any 1745, amb un estil típicament de l'època; posteriorment, i com a conseqüència de la Guerra Civil, es van cremar i destruir a la plaça les imatges, els altars, un valuós orgue d'estany, el Sant Crist d'Avinganya i la imatge del Sant Àngel.
  • Monestir trinitari de la mare de déu dels àngles d'Avinganya: Situat 2 km al sud de la vila de Seròs, data de l'any 1201, essent un dels primers convents trinitaris del món. Durant la seva existència ha servit de tot: de convent, de monestir, i fins i tot de corral o magatzem. Actualment, però, a les seves instal·lacions hi ha el Centre d'Arqueologia d'Avinganya de la Fundació Pública de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. Aquest centre funciona com a escola d'arqueologia. El monestir es pot visitar i gaudir de l’audiovisual que es projecta a les seves parets carregades d’història. També s’utilitza sovint per a esdeveniments de tota mena, des de celebracions de casaments fins a congressos.

Ruta

La Ruta de Montmeneu ens durà al tossal de Montmeneu, el sostre del Segrià, amb una altitud de 495 m. Les vistes abracen el pla de Lleida, l’Aiguabarreig del Segre, Cinca i Ebre i les terres de Mequinensa i la Franja de Ponent. Des de la vila de Seròs surten diversos itineraris per accedir-hi, sia amb BTT, amb vehicle 4x4 o a peu. Aquests itineraris són indicats en cartells dins del municipi, i també hi ha senyalitzacions al llarg del recorregut.Resseguint el Segre ens endinsarem en la Ruta de l’Aiguabarreig, un itinerari per l’ombrívola obaga dels boscos de ribera més grans de Catalunya que ens permet triar diferents recorreguts en direcció als rius Ebre o Cinca. Dins d’aquesta ruta els grups organitzats també poden fer diferents activitats de descoberta de la natura que els proposarem des de l’Oficina de l’Aiguabarreig de l’Ajuntament de Seròs, on també podeu adreçar-vos per recollir plànols i tots els detalls per a la vostra passejada a peu o amb vehicle per ambdues rutes o per a la visita al monestir d’Avinganya.

Tradicions i festes

La Festa Major és del 7 a l’11 de setembre. Sant Àngel, patró del poble, és el 2 d’octubre i també hi és molt arrelada la festa de Sant Antoni amb els Tres Tombs.
Per la seva banda, l’Ajuntament organitza cada primavera i tardor les Jornades Culturals amb un gran èxit de participació, com també les «Nits Estelades», una proposta ludicofestiva particularment dirigida al jovent les nits de la darrera setmana de juliol.

On menjar

  • Restaurant La Font: C/ Major, 2 - Tel. 973 78 05 49
  • Restaurant Sant Àngel: C/ Mossèn Ferran, 25 - Tel. 973 78 02 59
  • El Casal: C/ Metge, 6 - Tel. 973 78 00 74
  • Bar la Fonda: C/ Fira, 9 - Tel. 973 78 00 20
Arxius del recurs

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info