Sant Llorenç de Morunys


Situat a la vall de Lord, al nord-est de la comarca del Solsones, Sant Llorenç de Morunys és conegut també com Sant Llorenç dels Piteus (el nom prové de l'antiga indústria del drap piteu); encara podem veure els perxes a la part superior de les cases, nom que es donava a les golfes dels habitatges on s'assecaven els draps en l'epoca en que aquesta activitat era important. Avui ja no en trobarem, de drap piteu, pero sí indústries alimentàries, d'embotits, formatges i bolets que fan les delícies de qualsevol paladar. Sant Llorenç conserva el clos emmurallat i els cinc portals d'entrada a la vila, que ens condueixen a la plaça Major i a l'església parroquial. Per una gran portalada s'accedeix a la plaça de la Canal... Us animeu a conèixer la vila?

Què visitar

 • Església parroquial: És obligada la visita a l’església parroquial romànica (s. XI), situada al centre de la població, i que va ser declarada monument historicoartístic l’any 1976. És un temple basilical de tres naus separades per pilars de planta en forma de creu, de pedra, coberta amb volta de canó la central i d’aresta les dues laterals. Al seu interior destaquen la capella i l'altar de la Mare de Déu dels Colls, obra de Josep Pujol i fills, que expressa la força de l’art barroc català del darrer període. La tradició de Sant Llorenç diu que aquesta imatge fou trobada en temps del cenobi benedictí a l’ombra de la qual va néixer la vila. El preu estipulat per a la seva construcció fou de 2.500 lliures i el temps invertit en l’execució va ser de deu anys. A més d’un orgue dels més grans i més ben conservats de Catalunya, també hi destaquen dos retaules gòtics del s. XV: el retaule del Sant Esperit i el de Sant Miquel Arcàngel i Sant Joan Baptista. Aquest darrer va desaparèixer durant la guerra civil i l’any 1996 va ser tornat al bisbat de Solsona. El mateix any va començar la seva restauració, que es va acabar el 1998, i va ser col·ocat al seu lloc actual. El claustre, situat al costat de l’església, data del s. XVI. Possiblement va ser construït damunt d’un claustre anterior, amb una columnata que només es conserva en dues de les quatre bandes. Al centre del claustre hi ha un gran teix de tres branques que simbolitza la Santíssima Trinitat.Les habitacions que envolten el claustre en un principi van ser utilitzades com a tallers dels operaris que construïren la capella dels Colls.
 • Museu de la Vall de Lord: L’edifici històric de la Casa de la Mare de Déu acull aquest museu, situat al carrer Estret, al costat del claustre. Exhibeix diferents estris que utilitzava la pagesia, fòssils, eines de l’Edat de Pedra, els plànols de l’altar dels Colls fets a escala de cana catalana i altres objectes d’interès com una maqueta d’un teler de drap piteu. Aquest edifici havia estat la Casa de la Mare de Déu i era la seu de la confraria dels Colls.

Rutes: La mola de Lord

Una mola de roca conglomerada de 1.180 m d’altitud s’aixeca entre Vilamala i la vall de Sant Llorenç. Des de Sant Llorenç de Morunys s’agafa la carretera de Coll de Jou i a 1,5 km a l’esquerra trobarem el rètol indicador. Cal seguir el camí fins al final de la pista, passant per l'església romànica de Sant Serni del Grau, s. XI-XII. En arribar al peu de la mola, cal deixar el cotxe i continuar a peu (15 minuts). Una vegada a dalt trobem un gran canó que commemora les guerres carlines i el santuari de Lord, del s. XIX, tot i que els primers vestigis d’aquest temple es remunten al s. X. S’hi conserva la imatge d’una verge bruna dels s. XV-XVI.

Tradicions

 • Caminada popular de la Vall de Lord: Dissabte de Setmana Santa, al matí.
 • Festa del Corpus: Dins de la celebració del Corpus tenen lloc les enramades dels portals del poble, que són decorats amb flors i d’altres materials que varien segons la temàtica de cada any.
 • Fira d’Arts i Oficis: El primer cap de setmana de juliol. Mostra de treballs d’artesania i antics oficis. Hi destaquen les composicions de flors seques, les escultures amb soques d’arrel de boix, etc.
 • Festa Major de Sant Llorenç de Morunys: Aquesta festa té lloc en honor a Sant Llorenç i se celebra la primera setmana d’agost. Va molt lligada als elements del seu folklore, els tres savis prudents dels piteus: Llorenç dels Piteus, Serni de les Planelles i Lleïr dels Calots. En la seva fe de vida consta que són nascuts a Sant Llorenç de Morunys el dia 8 de juliol de 1990; van ser construïts pel mestre geganter de Solsona Manel Casserres. Durant aquests dies hi ha actes de tot tipus, tant per als més grans com per als més petits.
 • Fira de Tardor i del Caçador: Se celebra el primer diumenge d’octubre. Es pot qualificar d'una fira clàssica en la qual, a més de parades típiques, s’ajunta una fira molt especialitzada de caça, des de mostra d’animals fins a tot tipus d’estris per a la pràctica d’aquest esport.

On menjar: Restaurants de la Vall de Lord

 • Hotel Restaurant Casa Joan: Ctra. de la Coma, 12 - 25282 Sant Llorenç de Morunys -973 49 20 55 - www.hotelcasajoan.com
 • Restaurant La Catalana: Pl. Dr. Ferran, 1 -  25282 Sant Llorenç de Morunys -  973 49 21 25
 • Restaurant Cal Tecu - Plaça Major - 25282 Sant Llorenç de Morunys - 973 49 22 95
 • Bar Restaurant Llohis - Ctra. de Berga, 1 - 25282 Sant Llorenç de Morunys - 973 49 20 31
 • Restaurant La Brasa - Ctra. de Solsona, 1 - 25282 Sant Llorenç de Morunys - 973 49 23 29
 • Bar Restaurant Bondia - Ctra. de Berga, s/n - 25282 Sant Llorenç de Morunys - 973 49 23 25
 • Bar Restaurant Peratà - C. Santa Isabel, 16 - 25282 Sant Llorenç de Morunys - 973 49 24 38Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info