Sanaüja


El municipi de Sanaüja (del basc zani-goia, que vol dir "guàrdia de dalt") es troba situat al nord de la comarca de la Segarra (la Plana), a la vall mitjana del riu Llobregós. La vila està orientada al migdia i la presideix el perfil emblematic del seu castell. Una vila tranquil·la d'uns cinc-cents habitants que conserva l'estructura de l'època medieval, un passeig per la història carregat de tresors i sorpreses per descobrir!

Racons històrics

  • Castell de Sanaüja: Les restes del primitiu castell es troben al punt més alt d’un turó que domina la població de Sanaüja. És un dels castells més primerencs de la comarca i els seus orígens es remunten al segle XI. Bastit damunt dels diferents estrats de roca amb finalitats defensives, fou ampliat posteriorment en etapes successives per convertir-lo en castell palau o residència del bisbe. L’any 1580 el bisbe urgellenc Hug Ambrós de Montcada, que passava els hiverns al palau episcopal del castell de Sanaüja, hi celebrà un sínode. Tres anys més tard, el mateix Bisbe d’Urgell ordenà prevere a la capella del palau Josep de Calassanç, fundador de les Escoles Pies. D’aquesta època, és el magnífic campanar de cadireta amb cinc ulls, que va fer les funcions de campanar fins abans de la Guerra Civil.
  • Església Parroquial de Santa Maria: L’església parroquial de Santa Maria, que presideix la plaça Major, és un temple amb l’interior d’estil gòtic i façana neoclàssica. Construït en gran part durant el segle XVI sota el patrocini del bisbat i a l’esguard de la puixança de la vila en aquesta època. Es tracta d’un edifici d’una sola nau amb capelles laterals i hi destaquen les escultures d’alguns capitells i claus de volta, amb representacions de l’escut de la vila.
  • Campanar: Contràriament a la majoria de pobles de les nostres contrades, on els campanars queden integrats dins l’estructura arquitectònica de les esglésies, la torre del campanar de Sanaüja es troba curiosament emplaçada en un altre indret de la plaça Major. La necessitat de la construcció d’un campanar nou apareix quan la maquinària del rellotge del castell ja fa molts anys que es troba malmesa i les dues campanes de la façana de l’església no són suficients ni tenen prou entitat per assumir totes les funcions com a campanar únic. Inaugurada el 8 de desembre de 1929, la construcció de l’edifici, de la torre i de l’estructura de ferro de la part superior fou obra exclusiva dels paletes i del ferrer del poble, mentre que el rellotge fou encarregat a Barcelona.
  • Pont Medieval: El pont medieval (s. XIV-XV) era, antigament, el principal accés a la vila. Es tracta d’una construcció sòlida amb fos arcs de mig punt, mènsules i tallamar, que constitueix un dels exemples més interessants de l’arquitectura civil de les nostres contrades. Sanaüja encara conserva la seva estructura medieval i té el centre a la plaça Major, des de la qual s’estenen els carrers fins als límits de la muralla.Dels antics portals d’accés a l’interior del poble – el de Sant Roc, el dels Escots... -, en destaca el conegut com "La Portella", un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs més bonics de la vila.
  • Plaça major: La vila de Sanaüja encara conserva la seva estructura medieval i té el seu centre a la plaça Major. Resguardar-se sota els seus porxos o passejar pels carrers que la voregen és viatjar a través del temps.Des de l’encant medieval de la Portella fins a les cases senyorials, amb grans portals adovellats i llindes esculturades.

Rutes: Ruta de les torres de Guaita

  • Tipus: BTT
  • Dificultat: Mitjana
  • Total recorregut: 21,600 km.
  • Punt de partida i arribada: Sanaüja
  • Descripció: Sanaüja era antigament una vila emmurallada de planta quasi circular que va ser reformada durant el segle XVII amb la construcció de cases dotades de matacans i portals adovellats. La plaça Major del segle XVI i la Torre de les Hores constitueixen elements patrimonials importants, així com les restes del castell, amb vestigis de fortalesa medieval, de la capella de la Mare de Déu i de la residència episcopal construïda pels bisbes d’Urgell al segle XVII. Un altre element notable de la ruta és el castell de Lloberola, un dels més antics de la Segarra, ja que, tot i documentar-se a partir del 1041, possiblement ja havia estat una fortalesa d’origen andalusí.El castell, testimoni de la primerenca conquesta feudal, conserva una torre del segle X literalment embolcallada per una altra de cap a l’any 1000. La ruta de les Torres de Guaita discorre entre les valls del Llobregós i de la riera de Sanaüja, separades per elevacions, entre les quals destaca el turó de Pedrafita (627 m). És una terra de secà, esquerpa, que captiva els amants dels paisatges amb caràcter i que en alguns indrets exigeix una bona forma al ciclista. A més, 904, 28 ha del terme municipal de Sanaüja estan incloses en el PEIN de la Vall del Llobregós, que protegeix una de les zones guixenques més ben conservades de la Depressió Central Catalana.Detall de la ruta, mapa i perfil a www.lasegarra.org

La Vall del riu Llobregós

L'Espai d'Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós es troba situat al nord de la comarca de la Segarra, entre el triangle que formen les poblacions de Sanaüja, Biosca i Massoteres, on configura un espai verd al costat de la Vall del riu Llobregós apte per fer rutes a peu o amb BTT gaudint d’una natura insòlita i alhora molt fràgil.

La zona de la Vall del Llobregós inclosa en el PEIN és un espai de característiques singulars, tant pel que fa a la seva formació geològica com al poblament vegetal que apareix en aquests terrenys, formant un conjunt molt fràgil i vulnerable. Ocupa un total de 1190 ha. Inclou la zona mitjana de la vall d’aquest riu, als municipis de Biosca, Massoteres i Sanaüja. És una de les zones guixenques més característiques de la Depressió Central Catalana, i una de les més ben conservades. Més informació.

Llocs d'interés

Fora del perímetre emmurallat, trobem les noves escoles i les piscines, les construccions més contemporànies de la vila. Vora el pont hi ha l’edifici de l’escorxador, construït l’any 1914 amb influències modernistes i els safareigs públics.
Des d’aquest indret s’inicia el Camí de la Font de Ferro, coneguda pel particular gust de la seva aigua ferruginosa, és un espai de recer i d’esbarjo protegir per uns plataners centenaris.
A un quilòmetre de la vila, davant la cruïlla que condueix al nucli urbà trobem el santuari de la Mare de Déu del Pla, on també es venera la imatge de Santa Rita, de molta devoció a la contrada. Es troba situat vora les restes de l’antic convent agustinià.

Esteles Funeràries: Un dels principals tresors artístics de Sanaüja és la magnífica col·lecció de seixanta esteles funeràries discoïdals una de les més importants de Catalunya, que es conserven al cementiri i que estan datades entre els segles XII i XVIII.

On menjar

Restaurant Mallola - Afores, 1 - Tel.: 973 47 61 98

Més informació


Arxius del recurs

Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info