Salàs de Pallars


Salàs de Pallars (el Pallars Jussà), a cavall entre la Pobla de Segur i Tremp, es pot considerar com un dels poblets amb més encant de la comarca del Pallars Jussà. Amb poc més de 350 habitants, els seus carrers encara conserven el regust medieval de la glòria passada, quan la població era una de les més importants del desaparegut comtat de Pallars. Us animeu a recórrer-la?

Què visitar

Patrimonialment és obligada la visita al casc antic, una vila closa tancada originàriament per quatre portals i defensada per tres torres circulars. La vila s’estructura a partir d’una petita plaça porticada que distribueix els tres carrers, dos dels quals, en origen, també porticats, testimonis de l’augment poblacional del segle XVII (Salàs arribà a tenir més de 1.200 habitants).

De les diverses esglésies i ermites romàniques que hi ha pel municipi, es recomana la visita a Sant Pere, actual cementiri de la població, i a Santa Bàrbara de Sensui, totes dues consagrades al començament del segle XII. La primera destaca per la seva majestuositat, malgrat que només en resta la capçalera, composta per un absis de planta semicircular i dues absidioles laterals, planes per l’exterior. De la segona cal fer especial menció de les dues capelles laterals, a tall de transsepte, que configuren una església de planta de creu llatina, molt inusual a la zona.

Salàs de Pallars, un viatge en el temps!

A les Botigues Museu de Salàs de Pallars (Pallars Jussà - els Pirineus) podeu retrobar molts dels objectes relacionats amb l’antic comerç que hem anat consumint les famílies al llarg dels últims 100 anys. Poder explicar-vos la història quotidiana a partir d’uns espais on es custodien productes que formen part de la història de moltes generacions d’aquest país: el chicle Bazoca, la Kina San Clemente, el Floïd o el lápiz Termosan descansen a les nostres prestatgeries per despertar-vos el record.

En la visita guiada que fem expliquem l’origen de la barberia, la farmàcia, els colonials, l'estanc i els cafèstot passejant per Salàs de Pallars, poble amb un esperit comercial tan antic com la seva famosa fira de bestiar de peu rodó, que es remunta a l’Edat Mitjana.

Al Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (escoles de Salàs) tenim el punt de sortida de les visites guiades per les Botigues i també unes sales on cada any es pot veure una exposició temporal de factura pròpia relacionada amb les nostres col·leccions Aquest poble pot oferir-vos un entorn i uns equipaments hostalers de primera qualitat per gaudir de l’estada tant d’un dia com de més temps. Hi esteu tots convidats!

Més informació
Ajuntament de Salàs de Pallars
Bon Jesús, 47
25693 Salàs de Pallars
Telèfon: 973 67 60 03

Rutes

Es proposa una doble ruta urbana, segons si la visita es fa guiada o per lliure:

  • Per lliure el visitant pot fer la ruta històrica de la població: set cartells distribuïts pels carrers del poble van explicant les particularitats de la zona on ens trobem situats, des de l’Edat Mitjana fins al final de la fira, passant per diferents aspectes de l’agricultura i l'artesania tradicionals. 
  • Mitjançant una visita guiada concertada es pot fer la ruta dels espais de la vida quotidiana. En aquests espais es vol donar a conèixer la història del petit comerç a partir de la recuperació de botigues i establiments d’època i l’exposició i interpretació dels béns de consum quotidià anteriors a la fi del franquisme, com el paper higiènic Elefante, el xiclet Bazoka, el sabó Raki, els cubitos Texton o el cacau Phoscao.

Tradicions

Al final del mes d’abril és típic pujar a l’ermita de Sant Pere Màrtir, on tots els fidels són obsequiats amb un pa beneït. Després de la missa, les colles es distribueixen per la muntanya per dinar plegats.

Molta importància ha agafat també la Fira d’Art, que se celebra cada any a mitjan mes d’agost. Artistes de la talla de Brossa, Hernández-Pijoan, Guinovart, Pujol Grau o Subirachs han exposat les seves obres al voltant del marc incomparable de les eres de fira.

Si bé no s’ha recuperat la fira pròpiament dita, darrerament s’ha reconvertit en una diada commemorativa, en què s’obren els antics espais relacionats amb la fira, es representen funcions teatrals a partir del tracte de compra-venda, s’exposen fotografies i documents sobre aquest esdeveniment i, sobretot, el poble es transporta als temps en què la fira de Salàs durava 10 dies seguits, transferia més de 3.000 mules i hi acudien més de 5.000 persones.

On menjar

  • Restaurant Bertran: Raval de la Carretera, 9 - Tel. 973 67 61 00. Tenen la tradició culinària de Cal Tatot, un dels establiments més reconeguts en el record col·lectiu de la fira de mules. No fan menú diari, sinó que tenen una extensa carta que recita pacientment la mestressa de la casa, la Dolors. Hi destaquen, entre d’altres, les albergínies farcides, els canelons, la sopa, el cabrit, el ternasco, els peus de porc, el tall rodó o la brasa. Cuina casolana.
  • Restaurant Salasse: Raval de la Carretera, 11 - Tel. 973 67 61 38. Continuen la tradició del mític Cal Regalo, que es dedicà a l’hostaleria des del 1911 fins a la dècada de 1990. Al primer pis es poden degustar plats típics.
  • Bar-Restaurant l’Era: Raval de la Carretera, 5 - Tel. 973 67 60 84 - Dins de les dependències i entre els porxos d’una antiga era de fira, allà on els firaires exposaven i resguardaven el bestiar vingut de l’Alt Urgell, la Val d’Aran o la Cerdanya, s’obre un petit restaurant especialitzat en amanides, embotits, torrades i carns a la brasa. Un marc excepcional per degustar les bones carns i els embotits de Salàs.
  • Bar l’Era: Té dos taulells i es fa servir els seus espais segons si és estiu o hivern. A l’estiu, un ampli pati a cel obert deixa entrar el sol, però si un vol ombra, els porxos laterals, coberts amb teules de l’antiga teuleria del poble, resguarden de la calor. A l’hivern, a sota, on hi havia antics corrals, una gran llar de foc escalfa la sala i aporta un ambient càlid per als curts dies hivernals. Obre a les tardes. Música tranquil·la i ambient relaxat.
  • Cafè del Bertran: És el bar del poble, amb l’ambient carregat durant el migdia, quan els homes de la vila fan el cafè mentre juguen a la botifarra, el nostre joc de cartes, enmig de retrets al company i els comentaris dels qui miren. Obre tots els dies de l’any. Per aprendre a jugar a la botifarra i prendre un bon cafè.
  • L’Era del Salasse: A la planta baixa del restaurant Salasse. És una petita era de fira rehabilitada, amb una terrasseta molt fresca durant l’estiu i dos ambients sota els porxos: el tranquil, amb taules i seients, a una banda, i el més animat, a l’altra, on destaquen jocs com el billar o els dards. Al mig, un taulell rústic i una ambientació adient a l’entorn, regentats per gent jove. Bona música, tant si és del reproductor de CD o en directe, durant algunes nits de dissabte. També organitzen cicles de cinema alguns divendres de l’any. Obre de les 18.00 a les 24.00 h de dilluns a divendres i de les 12.00 a les 2.00 h els caps de setmana. Fan uns dels entrepans més reconeguts i amb més èxit de la comarca.

Més informació


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info