Sabies que a Bellver de Cerdanya Gustavo Adolfo Bécquer es va inspirar per escriure "La creu del diable"?


Sabies que a Bellver de Cerdanya Gustavo Adolfo Bécquer es va inspirar per escriure "La creu del diable"?

Gustavo Adolfo Bécquer va passar uns dies de l’estiu del 1860 a Bellver de Cerdanya (la Cerdanya - els Pirineus), ) i va aprofitar l'estada per escriure una de les seves llegendes:"La creu del diable". Se'n pot veure la placa commemorativa a la façana de la que va ser la seva casa.
Aquesta llegenda deia així:

 ...El senyor del Segre era l'amo de Sant Martí dels Castells i era tan ambiciós i despietat amb els seus súbdits que estaven tots atemorits. El cavaller va marxar a lluitar contra els moros i la població va viure tranquil·la durant tres anys, però ell tornà i reclamà els tributs endarrerits. Tot el poble decidí fer front al malvat; amb esforç i astúcia van aconseguir guanyar la batalla i matar el senyor. Ningú no va tornar a trepitjar el castell, les males herbes esborraren els camins i l'ocultaren a la vista del viatger.

Ja havien oblidat els mals temps quan uns bandits tornaren a sembrar el temor entre els habitants de la zona. Varen agafar presoner el cap de la banda, que portava l'armadura del desaparegut senyor del Segre. Es van reunir els veïns més respectables del poble per jutjar-lo i tota la gent de la comarca per veure-ho; la sorpresa fou general en descobrir que l'armadura era buida. Per acabar de posar fi al malefici, van fondre l'armadura i van construir una creu amb el seu metall. Aquesta és la coneguda com 'la creu del diable'..."

Alguns dels llocs més destacats de Bellver de Cerdanya (la Cerdanya - els Pirineus) relacionats amb l’escriptor són:

En aquest sentit, podem destacar els elements següents:

  • 1. El fabulós casc antic: la plaça del Portal, el carrer del Mig, la plaça Major i l’església de Sant Jaume, escenaris que surten reflectits a l’obra.
  • 2. La Torre de la Presó és un dels torricons que es troben al llarg d’una muralla. L’escriptor i poeta Gustavo Adolfo Bécquer, a la seva llegenda "La creu del diable", també situa en aquesta torre la presó de la vila.
  • 3.Sant Martí dels Castells va ser en un altre temps un minúscul poble amb alcaldia pròpia i la seva església romànica com a parròquia. Avui hi resten les ruïnes tant de l'església com del castell, a més de les de la masia del mateix nom, habitada. Diuen que en aquest lloc es va inspirar el poeta per escriure la llegenda "La creu del diable".


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info