Montsec d'AresComarca: El Pallars Jussà
Durada: 4h. 30min.
Distancia: 46 Km
Dificultat: Difícil

Temàtica: EsportsNaturaCultura

Temporada: PrimaveraEstiuTardorHivern

Informació facilitada per:


Pirineu


Magnífic recorregut en bicicleta, paral·lel al vessant nord del Montsec d'Ares, entre les nogueres Pallaresa, a llevant, i Ribagorçana, a ponent, que permet visitar vells enclavaments rurals, estratègicament situats, i reviure la seva història en un entorn imponent i harmoniós.


Punt de sortida: cal situar-se a l'estació de tren de Cellers, al peu de la carretera C-13, 12 km al sud de Tremp en direcció a Balaguer. Des de l'estació de Cellers, baixem per la carretera general en direcció al congost de Terradets. Amb molta atenció, trobem, uns 600 m més avall del pont de la via del tren, en el començament d'una pista (senyalitzada, també, com a GR 1-4.). La seguim agafant el trencall de la dreta i, sense pèrdua, passem pel Brugal de Guàrdia i anem a parar al coll de Sant Miquel. A uns 50 m a l'oest de l'ermita en ruïnes es troba la cova del mateix nom, al peu d'una figuera característica (es veu clarament des de la pista). Seguim per la pista, deixem un primer trencant de pista a l'esquerra i n'agafem un altre, també a l'esquerra i senyalitzat. Si girem la vista cap al nord, podem contemplar el conjunt monumental del castell i l'abadia de Santa Maria de Mur, dels segles XI i XII, que mereix una visita específica. Continuem per la pista i deixem també un altre trencant a l'esquerra que porta a la font de la Bessa, Sant Martí de les Tombetes i Sant Alís.

Si volem seguir aquest ramal per anar a visitar l'interessant indret de Sant Martí de les Tombetes, a 45 minuts, hem d'arribar al senyal i a la fita on s'inicia el camí, ja que és una mica perdedor al començament. Continuem ascendint molt suaument fins a arribar a un petit coll. Aquest punt és clau i no hem de seguir el camí. Girem des del coll a l'esquerra i continuem per la carena, una mica aèria. Fets alguns petits passos d'escalada elemental, arribem a la primera sitja, les tombes i l'ermita enrunada. Darrere de l'ermita hi ha una altra sitja i una gran vista sobre el Castellot. En tornar, o si continuem per la ruta prevista, la pista es fa poc visible per moments, però ràpidament es torna evident. Passada la cruïlla de Beniure, a la dreta, continuem paral·lelament al barranc de Sant Esteve fins que la pista es perd. Si es continués a mà dreta, arribaríem a la pista asfaltada.

Caldrà seguir la senyalització i les marques del GR, i prendre un camí poc evident -sempre paral·lels al barranc- fins a sortir directament a l'església de Sant Esteve de la Sarga. Seguirem per la pista principal, deixant la cruïlla d'Alsamora a l'esquerra. Una vegada arribats a Castellnou de Montsec, agafarem la pista que surt a l'esquerra, a l'entrada del poble, que torna a ser de terra batuda. Passem per la Torre d'Amargós i la Clua; tram sense pèrdua. Continuem fins a arribar a la cruïlla del Pont de Montanyana a la dreta; congost de Mont-rebei i Alsamora, a l'esquerra.

El recorregut acaba aquí. No obstant, hi ha dues alternatives recomanables si es continua cap al sud, per l'esquerra, seguint la pista paral·lela al riu. L'una és tornar per Alsamora a través de la pista que es troba 1 km després del final de l'itinerari, a l'indret de les Feixes de la Casota, sota la Masieta; l'altre és seguir aquesta pista pel costat del riu i acostar-se al magnífic congost de Mont-rebei (que cal fer a peu), el més espectacular, per dimensions i salvatgia, de les terres catalanes, una reserva natural de gran valua gestionada per la Fundació Territori i Paisatge.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info