Centre BTT Montsec-La Noguera


La Noguera, un paratge natural per gaudir amb la bicicleta!

La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya i es localitza al Prepirineu de Lleida. Està formada per una gran diversitat de paisatges, amb espais pràcticament verges envoltats d’unes riques i variades flora i fauna, on es pot gaudir del silenci i la tranquil·litat.

La diversitat del territori fa que al nord de la comarca trobem la Noguera Alta, presidida per la serralada del Montsec d’Ares i de Rúbies, amb els impressionants congostos de Mont-Rebei, Terradets i Mu. Aquí es troben les valls d’Àger i de Meià, amb tot un seguit de serres intermèdies com Monclús, Sant Mamet, Sant Miquel, Mont-roig, Carbonera… que acullen coves, avencs i indrets d’impressionant bellesa. Destaquem que la Noguera gaudeix de la major extensió d’aigües tranquil·les de Catalunya, formada pels embassaments de Camarasa, Canelles, Santa Anna, Sant Llorenç i Rialb.

Al sud de la comarca, la Noguera Baixa ocupa una àmplia extensió de terres amb paisatges de rius, sèquies, canals i camps de regadiu i de secà. L’antiga capitalitat del comtat d’Urgell converteix Balaguer en una de les ciutats històriques i monumentals més importants del nostre país, on destaquen l’església de Santa Maria, el castell Formós, el Parc Arqueològic d’Almatà, el convent de Sant Domènec i el conjunt del barri històric amb la plaça porticada del Mercadal.

Els circuits del Centre BTT Montsec-la Noguera discorren pels paratges dels municipis d’Àger, les Avellanes i Santa Linya i Os de Balaguer i tots formen part de la zona del Montsec.

Tots els circuits estan senyalitzats amb les plaques homologades per Centres BTT Catalunya, per tal que els usuaris no es puguin perdre.

Rutes Btt

Mapa Itinerari 0.93 Mb

1. Bosc del Monestir. Circuit senzill, bastant pla i molt agradable, ja que transcorre gran part per dins del bosc i pel voltant del Monestir de les Avellanes. Recomanada per a persones que s’inicien en el BTT i per a famílies.

2. Vilanova de la Sal. L’itinerari s’inicia amb una ascensió fàcil i arriba fins al poble de Vilanova de la Sal. Al llarg del recorregut es voregen camps que ens premien amb els diversos colors que agafen depenent de l’època de l’any.

3. Les Tisores. Passeig suau i agradable pel bosc de les Tisores submergits entre la vegetació en gran part de la ruta, que al final ens mostra el contrast entre el bosc de l’obaga i el del solell.

4. Os de Balaguer. Un passeig senzill, bonic i sense complicacions pel bosc del Monestir de les Avellanes en direcció al municipi d’Os de Balaguer. La ruta té alguns trams de plàcids ascensos i descensos.

5. Bosc de Privà. L’itinerari transcorre per senders de diverses dimensions i gran part de la ruta passa per dins del bosc amb ascensos i descensos. Gairebé durant tot el circuit s’observen les restes del castell de Privà dalt del turó. La ruta base ofereix dues variants opcionals (5B i 5C).

5B. Variant Montalegre. Forta ascensió constant fins arribar al cim on hi ha l’ermita de Montalegre, des d’on podem gaudir de la vista de les serres intermèdies i  la plana. També ens ofereix una espectacular panoràmica de la imponent serralada del Montsec, el congost de Terradets i l’embassament de Camarasa. La baixada té lloc per un sender estret.

5C. Variant Pantà de Camarasa. Variant que arriba fins al pantà de Camarasa, passant per les Salines de Vilanova la Sal. A la tornada hem de posar especial atenció en creuar la via ferroviària.

6. Avellanes - Santa Linya. Recorregut de llarga durada amb un paisatge molt variable, passant per zones boscoses contrastades amb d’altres de camps de conreu. S’arriba fins al municipi de les Avellanes i abans d’arribar al poble de Santa Linya hi ha un desviament que ens portarà a visitar el jaciment arqueològic de la cova Gran.

11. Ermita de Cérvoles. El circuit està configurat per trams d’ascensió al principi del recorregut que transcorre per un sender entre les muntanyes fins arribar a l’ermita de Cérvoles, i a continuació el descens ens premia amb vistes de les serres intermèdies.

12. Sant Salvador – Montessor. El recorregut inicial transcorre pel mateix sender que la ruta 11. Una vegada arribem a Sant Salvador comença una ascensió considerable, però ens veurem recompensats amb unes impressionants vistes panoràmiques de l’embassament de Santa Anna. S’arriba a Montessor (1.034 m) i la tornada és per l’obaga dels Baulons.

21. Descens de Tartareu. Descens molt tècnic de dificultat elevada, recomanat per a experts en BTT.

22. Pantà de Santa Anna. Fantàstic passeig per serres solitàries, en bona part de la ruta vorejant l’embassament de Santa Anna on es recomana una parada al monestir cistercenc femení de Sta. Maria de Vallverd. Tornada sorprenent pel pas del Llop amb el barranc al costat submergit entre vegetació i presidit dalt del serraló per les exuberants formes de los Picons.

23. Pantà de Canelles. Recorregut llarg passant per trams fronterers amb l’Aragó que permet una esplèndida aproximació a la impressionant presa de Canelles, la més alta del país, creuant per túnels on es recomana portar llum. Tornada agradable vorejant l’embassament de Canelles.

31. Fontdepou. Fantàstic passeig per la mitja muntanya que ens ofereix les vistes de la serra de la Palomera. A la part final del recorregut el port d’Àger ens premiarà amb unes espectaculars vistes del Montsec d’Ares i la vall d’Àger. Presenta una variant (31B).

31B. Variant Sant Urbà. Aquesta variant ens conduirà a un entorn idíl·lic i tranquil. La llegenda explica que el poble de St. Urbà es va ensorrar a causa d’un terratrèmol i que els habitants que es van refugiar a l’ermita de St. Urbà es van salvar, ja que va ser l’única edificació que va quedar dempeus.

41. Carxeu. Ruta senzilla i curta que transcorre per la vall d’Àger, impregnant-nos de tota la seva essència, tutelats per la serralada del Montsec.

42. Àger. Recorregut relativament fàcil amb algunes pujades. En bona part del circuit anem paral·lels al poble d’Àger, gaudint d’un passeig molt agradable, amb encant i en contacte amb la natura. La ruta finalitza passant per alguns dels carrers principals de la vila.

43. Macierol. Agradable passeig per la vall d’Àger en què la vegetació és l’amfitriona del circuit. Recomanada per a gaudir de la tranquil·litat.

44. Ametlla. Aquesta ruta combina trams plans contrastats amb trams de pronunciada ascensió. Circuit especialment pensat per a aquelles persones que volen aprofitar per fer una visita de caire cultural als pobles de l’Ametlla i la Règola.

45. Torres de Cas. Excursió llarga i físicament exigent que arriba fins al port d’Àger on podem gaudir d’una imponent vista del Montsec d’Ares. El recorregut continua fins arribar a la torre i a l’ermita de Sant Jaume de Cas, des d’on la pista ens permetrà fer un descens de pel·lícula fins arribar a la C-12.

46. Montsec – Colobor. Circuit llarg que passa per indrets feréstecs i replets de vegetació d’alta muntanya. Exigeix experiència en BTT, sobretot en l’últim tram de la baixada des del santuari de la Mare de Déu de Colobor. Presenta una variant (46B).

46B. Variant Volta Sant Alís. Variant amb molt desnivell que requereix una bona preparació física per a l’ascensió a un dels grans observatoris del Pirineu. Arribar al cim de St. Alís (1.676 m) ens premiarà amb unes magnífiques panoràmiques.

47. Mont-rebei — la Pertusa. Recorregut llarg, enfilat, amb forts descensos i físicament exigent, amb una espectacular perspectiva de l’entrada al congost de Mont-rebei. El circuit transcorre per un sender amb forts descensos i ascensos fins arribar al santuari de la Pertusa que presideix l’embassament de Canelles.

Consells i normativa

  • Abans de sortir, comproveu l’estat de la bicicleta.
  • Circuleu amb prudència, respecteu la prioritat dels vianants i utilitzeu el casc.
  • Seguiu els camins senyalitzats i respecteu la propietat privada.
  • Deixeu dit el camí que fareu.
  • No embruteu el bosc.
  • En èpoques de cacera, extremeu les precaucions.
  • El Centre BTT Montsec-la Noguera no es fa responsable d’un mal ús dels itineraris ni de les possibles imprudències dels usuaris.


Informació facilitada pel Consell Comarcal de la Noguera

Textos: Consell Comarcal de la Noguera - Fotografies: M.Santesmasses, A. Paüls i F. Borrás - Disseny gràfic: Fernando Borrás

Més informació: 

Centre BTT Montsec - La Noguera (2 punts d’acolliment)

Monestir de les Avellanes
Carretera C-12, Km 181
25610 Os de Balaguer
Tel. 973 438 006
E-mail: avellanes@maristes.org
Web: monestirdelesavellanes.com
 
Camping Vall d’Àger
Ctra. de Balaguer, s/n
25691 Àger
Tel. 973 455 200
E-mail: info@campingager.com
Web: campingager.com


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info