La Posa - Bóixols - La PosaComarca: El Pallars Jussà
Durada: 3h. 30min.
Distancia: 27,6 km
Dificultat: Difícil

Temàtica: EsportsNaturaCultura

Temporada: PrimaveraEstiuTardorHivern

Informació facilitada per:


Pirineu

Magnífic recorregut en BTT per les serres calcàries que separen el sud del Pallars Jussà, un paisatge singular de forta personalitat, amb llargues cingleres, agulles i espadats que sobresurten de les mates de bosc i dels conreus.

El punt de sortida és a l'encreuament de la carretera L-511, que va d'Isona a Coll de Nargó, just en el punt on neix la pista asfaltada cap a Abella de la Conca. Sortim de l'encreuament mencionat, on hi ha el primer pal senyalitzador, prop del jaciment de petjades de dinosaure i del santuari de la Posa. Iniciem la ruta per la carretera asfaltada en direcció a Coll de Nargó. Trobem un segon indicador que dirigeix els excursionistes que van a peu al barranc de la Colomera. Aquest camí és un corriol que descendeix fins al barranc i puja molt dret fins gairebé el poble de Siall, molt escaient per a ciclistes intrèpids i en bona forma. Si preferim una mica més de calma, cal que continuem per la carretera fins a trobar una pista senyalitzada amb el nom del poble de Siall. La pista puja fins a arribar al llom de la muntanya.

En aquest punt el recorregut a peu i en bicicleta coincidexen. Tenim a la vista la panoràmica de les roques vermelloses de Benavent, el coll de Comiols, la serra del Montsec i, davant nostre, al cim d'un turó, el castell de Llordà.

Podem seguir aquest camí fins a creuar-nos amb l'antic camí de Llordà que enllaçava Covet amb la Seu d'Urgell. Actualment transcorre entre un bosquet d'alzineres molt espès fins a arribar al bell mig del poble de Siall. En sortir de Siall, podem repostar aigua a la font del poble i triar per quin camí volem arribar al coll d'Espina-Cal Curt, ja que tots dos es fan aproximadament amb el mateix temps:

a) El primer camí de desemboscar a mà esquerra a 1 km ens porta a l'encreuament de l'ermita de Santa Clara de Mullol (si es disposa de 45 min sobrers i de ganes de caminar podem arribar-nos a visitar-la). Continuem per la pista pujant entre boscos fins al coll d'Espina i Cal Curt.

b) El segon és el que surt del poble i puja recte cap al bosc. Al primer tombant trobem un dipòsit d'aigua per a la prevenció d'incendis i, tot seguit, ens endinsem en el bosc d'Isona. De tant en tant, a l'esquerra i entre els arbres, apareix majestuosa la serra de Carreu. La pujada continuada ens sorprendrà amb un canvi sobtat de vegetació: la fageda d'Isona. Continuem pujant pel camí fins al coll d'Espina i Cal Curt.

A coll d'Espina trobem el mas de Cal Curt situat entre camps de conreu. Podem refer-nos de la pujada i gaudir de les vistes: a la dreta el bosc del Cimadal; enfront Pera-rua, les Colladetes i el tossal de la Devesa; a l'esquerra, les roques de Bóixols i, entre aquestes, de lluny, la serra del Cadí. Continuem per la mateixa pista fins a arribar a un indicador en una bifurcació. Per la dreta la pista porta al poble deshabitat de la Rua, mereixedor d'una visita, encara que en una altra ocasió! Nosaltres prenem el camí de l'esquerra cap a coll de Faidella (1.250 m). A uns 500 m, i passat un camí que mena a uns camps, se separa l'itinerari a peu i amb bicicleta.

Si anem en bicicleta planegem fins a arribar al coll de Faidella (1.250 m) i tornem a recuperar la carretera L-511 a la dreta, en direcció a Coll de Nargó. S'inicia una baixada molt pronunciada que s'endinsa cap a la vall del riu Pujals, el qual, més avall, en trobar-se amb el de les Colladetes, formaran el riu Rialb. De mica en mica ens apareixen les roques de Bóixols tancant la vall i formant un estret. A mà dreta, baixa una pista en ziga-zaga fins al riu. Si ens aturem a l'inici d'aquest camí podem veure, en la nostra vessant i a la dreta, Cal Miquel de la Borda, davant seu el molí del Plomall i, més a l'esquerra, Cal Plomall.

Continuem per la carretera. Passem les roques de Bóixols i, finalment, apareix el poble de Bóixols en el vessant, al peu d'una elevació on es troben les restes del castell.

Se surt de Bóixols pel cantó de la font i es pren una pista forestal molt ampla que passa al costat de l'escola del poble i, més endavant, deixa a l'esquerra un dipòsit d'aigua. La ruta continua enfilant-se fins al senyal següent situat en l'encreuament de camins que porten a unes quantes masies i granges a la dreta i a la cruïlla de Carrànima a l'esquerra. Prenem aquesta darrera opció i, després de passar al costat d'una petita borda restaurada, arribem a la cruïlla on coincidim amb l'itinerari a peu. Som a la collada de la Serra del Pi. En aquest punt els recorreguts a peu i en bicicleta coincideixen. Des de la collada podem gaudir d'una vista molt especial: el forat de Bóixols i el poble de lluny; darrere seu, l'obaga dels Castellans i el pic de Setcomelles (1.518 m); i al voltant nostre, la serra de Carreu que mor al coll de Cal Trumfo per tornar-se a aixecar amb la roca de Monteguida. Sota el coll i a ponent, s'obre la vall del riu Abella, on destaquen les construccions de la Torre d'Eroles.

Iniciem el descens per una pista forestal que s'amaga entre els boscos. A partir d'aquest moment, prendrem els dos trencants següents a la dreta, ja que escurcen el camí. Després ens trobem amb dos camins que marxen cap al barranc i que no hem de prendre (el primer porta a Cal Manel i el segon a uns camps i a unes altres tres masies). Continuem baixant i sempre cal prendre el camí de la dreta o de continuació. Si tornem a pujar en gran desnivell ens hem equivocat. El bosc torna a obrir-se quan ja ens trobem amb unes parets calcàries; aquestes es tanquen de manera imponent per només deixar pas a l'aigua que ha modelat el paisatge després de molts anys. Passem aquest estret que a la zona és conegut com el Foradot. Tornem a prendre una mica d'alçada fins a arribar a una font amb abeurador: un autèntic mirador del poble d'Abella de la Conca, de les roques d'Abella i, com no, de la Conca Dellà.

Continuem la pista forestal fins a desembocar al camí d'uns camps de conreu de cereal i ametllers. Prenem la direcció de baixada, a la dreta, i continuem. Passem al costat d'un mas que més avall té una església de nova construcció: l'església dedicada al Bon Pastor d'Espiguet. No deixem la pista i, després d'un revolt molt marcat, ja tornem a ser a l'asfalt. Ara sí que ja no hi ha pèrdua: prenem la carretera a l'esquerra i després de 2.500 m ja tornem a estar a l'encreuament de la Posa.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info