La Pobla de Cérvoles


La Pobla de Cérvoles (les Garrigues) és un poble de muntanya situat al peu de la serra de la Llena, la qual té una altitud que oscil·la entre els 900 i els 1.025 m. Al municipi de la Pobla resideixen 261 habitants, per bé que la seva població es dobla durant els mesos d'estiu. És interessant el poble en conjunt, que conserva carrers empedrats, un patrimoni cultural important i convida el visitant a gaudir de la pau de l'entorn. T'hi apuntes?

Què visitar

L'església fou bastida el 1728 sobre les restes d'un temple romànic. Al seu interior, al cambril, hi ha la Mare de Déu de la Jonquera. Aquesta verge trobada és la patrona de la Pobla. A l'església es pot admirar un orgue barroc (construït per Anton Cases vers el 1752) d'exquisida policromia, totalment restaurat per Wilfried Praet. A l'estiu, i formant part del Cicle de Concerts dels Orgues de Catalunya, s'hi duen a terme concerts a càrrec de prestigiosos organistes; durant l'any acompanya els cants litúrgics. També es poden veure les pintures murals a l'altar major, de l'any 2000, atrevida obra mural del pintor lleidatà de reconegut prestigi Víctor P. Pallarès, al lloc on hi hagué un magnífic retaule barroc, malauradament destruït.

L'ermita de Sant Miquel fou construïda el 1610. Acollí la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera fins al seu posterior trasllat a l'església parroquial. Fou llavors quan la capella passà a donar culte a Sant Miquel Arcàngel i des d'aleshores va presidir l'ermita el retaule gòtic de Sant Miquel, obra de Bernat Martorell, la qual hi restà fins que al començament del segle XX fou traslladada a Tarragona per a la seva restauració i avui es troba a la catedral de Tarragona. Actualment a l'ermita de Sant Miquel se'n pot veure una reproducció feta pel pintor Salvador Jané.

Cal visitar l'antic Molí de la Societat (1870), on hi ha les dependències del modern Ajuntament i l'Ecomuseu de l'Oli.

A l'Ecomuseu hi ha uns plafons on s'explica la història de l'olivera, els aspectes del seu conreu, el procés d'obtenció de l'oli, els estris relacionats, etc. També hi trobem els dos elements més significatius: la mola i la premsa. La premsa, de 12 m de llargària (coneguda com a premsa de lliura, de biga o seixantè), és una mostra d'una de les quatre premses que hi havia quan el molí estava en actiu. Davant l'edifici hi ha un monument erigit en memòria de Josep Espasa i Anguera (la Pobla de Cérvoles 1840-Barcelona 1911), fill distingit d'aquest poble i fundador de l'Enciclopèdia Espasa.

Oli

La cooperativa de la Pobla de Cérvoles és l’única de la comarca que elabora l’oli amb el sistema tradicional antic, amb rodet de pedra i premsa hidràulica. L’oli d’oliva de les Garrigues es produeix a partir d’olives de la varietat arbequina, la qual és considerada com una de les millors del món, tant per la producció i la regularitat com per la qualitat de l’oli.

Rutes

  • Serra de la Llena per les Marradetes: Ruta de 2,3 km que us portarà cap a la serra de la Llena per les Marradetes; arribareu a 800 metres d’altitud, des d’on tindreu una impressionant vista panoràmica. Aquesta ruta només es pot fer a peu.
  • Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà: Ruta de 2 km en què podreu veure diferents espècies d’arbres.

Tradicions  

  • La Festa Major d'estiu té lloc el cap de setmana anterior a la Mare de Déu d'agost.
  • La Festa Major d'hivern es fa el cap de setmana abans o després del 21 de novembre, festa de la Mare de Déu de la Jonquera. Cada quatre o cinc anys es representa, a l'interior del temple, el muntatge historicoreligiós "Ombres i Clarors de la Pobla de Cérvoles".

On menjar

  • Bar Restaurant La Llena - Av. de les Garrigues, 16 (local de l’antic Foment) - 25471 La Pobla de Cérvoles - Capacitat: 70 persones - Tel. 973 17 51 17
  • Bar Restaurant Ca la Mari - Av. de les Garrigues, 11 - 25471 La Pobla de Cérvoles - Capacitat: 32 persones - Tel. 973 17 57 31Arxius del recurs

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info