La Passió de Cervera


Més de 300 figurants porten a terme una magna escenificació en català de la Passió al Teatre de la Passió de Cervera. L’any 1969 aquestes representacions foren declarades d’interès turístic nacional.

L'inici històric d'aquestes representacions es remunta al segle XV, essent les que ostenten la major antiguitat d'Europa segons els estudis fets per la Universitat de la Sorbona de París. Al final d'aquell segle era costum representar a l'església de Santa Maria de Cervera, de manera popular, Un Misteri de la Passió.

En una anotació al Llibre del Claver del Consell Municipal de l'any 1481, el qual es conserva a l'Arxiu Comarcal, es descriuen els sous pagats per construir el cadafal per representar el Misteri de la Passió. Al text conservat a l'Arxiu Comarcal, amb data del 1534, amb correccions marginals fetes durant els assajos, es descriu el nom dels actors, quasi tots sacerdots, que interpretaven fins i tot els personatges femenins. Entre els actors hi ha els autors de la Passió, els sacerdots cerverins Baltasar Sança i Pere Ponç, que interpretaven els personatges principals. El Concili de Trento (1545-1563) prohibí tot acte no litúrgic a l'interior dels temples.

En fer-se efectiva aquesta disposició conciliar, les representacions continuen fent-se a l'exterior de l'església, concretament a la plaça de la Sebolleria, al costat del temple de Santa Maria. Els intèrprets ja no són els sacerdots sinó la gent del poble.Al segle XIX es representà la "Santa Passió de Nostre Senyor Jesucrist", segons el text de Fra Anton de Sant Jeroni, monjo de Montserrat, el qual havia estat imprès a Lleida.

Posteriorment les funcions van passar a l'interior dels teatres. Les darreres escenificacions foren "Jesús de Nazaret", d'Àngel Guimerà, el 1935, i "Estampes de la Passió", de Rossend Perelló, a la Quaresma del 1936.
La Guerra Civil posà un parèntesi obligat a l'escenificació d'aquestes tradicionals manifestacions religiosopopulars. Acabada la Guerra Civil, Cervera es proposà novament recuperar les seves tradicions més entranyables i els seus costums, entre els quals destaca el de representar Un Misteri de la Passió. Durant la Quaresma del 1940 s'estrenà amb un èxit extraordinari "Cristo, Misterio de Pasión", actualització de les escenificacions medievals d'Un Misteri de la Passió.

La primera temporada de "Cristo, Misterio de Pasión" es representà al Teatre Principal. Des de l'any 1941 fins al 1966 s’escenificà al Teatro Círculo. I el dia 12 de març de 1967 s'estrenava al Gran Teatre de la Passió de Cervera, al seu temps amb un aforament de 2.200 espectadors. Val a dir que en el període comprès entre els anys 1940 i 1970 se’n feien 14 representacions. Això vol dir que a Cervera venien a veure la Passió entre 15.000 i 20.000 espectadors per temporada.

Davant la importància històrica i social, l'any 1969 el Sr. Manuel Fraga Iribarne, aleshores ministre d'Informació i Turisme, declarà d'interès públic les representacions de la Passió de Cervera.

Des d’aleshores l'èxit ha estat constant i, malgrat que el text continua essent el mateix, l'escenificació ha sofert innombrables millores. La direcció artística s'ha professionalitzat. S'han incorporat dos escenaris laterals al Gran Teatre de la Passió que ofereixen una visió espectacular amb els 40 metres totals de boca d'escenari, essent el teatre amb la boca més gran d'Espanya i la tercera d'Europa. S’han construït decorats corporis en el 90% de les escenes, els quals confereixen una espectacularitat realista a tots els espais i es combinen recordant la bellesa històrica dels grans decorats antics de paper que encara es conserven en algunes escenes. Amb la renovació de l'apartat luminotècnic totalment digitalitzat, s'ofereix un ambient determinat en cada ocasió, conjuntament amb el so, també digitalitzat, que realça amb més potència i qualitat sonora les escenes de l'espectacle. S’ha confeccionat vestuari nou, reproducció fidel a la indumentària de l’època. S’han introduït efectes especials amb gran espectacularitat perquè l'espectador gaudeixi d'un espectacle complet en tots els sentits. Tot això i la col·laboració de 300 persones a l'escenari configuren un espectacle àgil i modern, oferint una visió espectacular i realista de les representacions tradicionals de la Passió de Cervera.

Diversos historiadors importants, conjuntament amb els estudis fets per la Universitat de la Sorbona de París, han reconegut les escenificacions de la Passió de Cervera com les més antigues de tot Europa, demostrant un cop més el punt de partida d'aquest espectacle ara ja mediàtic.

Informació facilitada per la Passió de Cervera


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info