La Cova del Macià - Cogulló


Patrimoni Mundial de l'art rupestre

Una de les manifestacions artístiques més conegudes dels pastors de l'Edat del Bronze són les pintures rupestres. Es localitzen a les parets de les coves poc profundes i són la continuació d'una llarga tradició neolítica amb pintures naturalistes que gradualment passen a ser més esquemàtiques i més abstractes. Al famós abric del Cogul es dóna tota aquesta evolució pictòrica. Prop de la Coma de Meià, entre Baldomar i Alòs de Balaguer, s'han localitzat pintures d'aquestes característiques d'una certa qualitat. Al municipi d'Artesa de Segre hi ha petites restes d'aquestes pintures, però atès el gran nombre de coves i de balmes que hi ha, és possible que se'n trobessin més després d'una acurada recerca.  La pintura rupestre esquemàtica que de moment coneixem es troba també a Cogulló, a l'indret conegut com la Cova del Macià, situat exactament sota el cim més prominent. Fou localitzada pels arqueòlegs de l'IEI J. R. González i J. I. Rodríguez i declarada patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, segons dictamen (2.23.1998), amb altres 865 pintures rupestres espanyoles, de les quals 43 són a Tarragona i 16, a Lleida: Alfés, l'Albi (vall de la Coma i balma dels Punts), les Borges Blanques (Roques Guàrdies), el Cogul (roca dels Moros), la Granja d'Escarp (barranc de Sant Jaume i mina Federica), Peramola (roca dels Moros), Tremp (balma de les Ovelles), Alòs de Balaguer (les Aparets), Artesa de Segre (Antona), Camarasa (balma del Pantà i cova del Tabac) i Os de Balaguer (cova dels Vilars).La balma és de grans dimensions, uns 12 metres d'amplada per uns 8 metres d'alçada i uns 7 o 8 metres de profunditat. L'entrada és orientada cap al sud-est. La part posterior del sòl és llinasca, amb una inclinació d'uns 45º; hi ha dos forats a la pedra que servien per aguantar uns estaquirots del període en què havia estat utilitzada com a habitatge. La part del davant és de terra i s'hi poden veure les pedres de l'ensorrament d'un tros de la visera de la cova. La balma és tancada pel davant amb un mur de pedra seca, ja que en èpoques recents fou utilitzada com a corral per tancar-hi bestiar. 

Les restes conservades de pintura són:

a) Una figura que consta d'una ratlla vertical de 85 mm de llargada i 12 mm d'amplada de la qual surten per l'esquerra quatre ratlles més curtes i lleugerament inclinades d'uns 30 mm. El color de la pintura és d'un roig vinós fosc i és feta amb la tècnica de tines planes. La part superior no és completa, puix que la pedra calcària de la cova s'escrostona i cau amb facilitat. Per aquest motiu només queda aquest fragment de pintura, ja que la resta s'ha perdut. La figura es pot classificar com un pectiforme col·locat verticalment, és a dir, una esquematització d'un quadrúpede. La pintura és situada a 130 cm del terra i a uns 145 cm de la boca dreta de la cova.

b) Sota aquesta figura queden tres petites taques del mateix color, la més gran de les quals fa 15 mm.

c) Al fons de la balma, a mà esquerra, queda un altre fragment de pintura del mateix color, una línia horitzontal d'uns 66 mm de llargada. Ha estat rascat amb un objecte dur i també l'ha malmès l'escrostonament de la roca.Les pintures esquemàtiques que hem descrit situen cronològicament aquesta estació dins l'Edat del Bronze, possiblement contemporània de la cultura dels enterraments megalítics propers. De tota manera, una prospecció arqueològica de la cova permetria datar-la amb exactitud i conèixer-ne quelcom més.

Font: El municipi de Vilanova de Meià. Autors: Ramon Bernaus Santacreu i Ferran Sánchez i Agustí.

Informació facilitada per:

Ajuntament Vilanova de Meià


Recursos turístics relacionats


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info