Espui - Filià - CapdellaComarca: El Pallars Jussà
Durada: 2h. 20min.
Distancia: 18 Km
Dificultat: Difícil

Temàtica: EsportsNatura

Temporada: TardorHivern

Informació facilitada per:


Pirineu

Destacat itinerari circular en BTT que permet recórrer les pistes que uneixen el poble d'Espui amb Capdella, tot travessant l'Espai d'Interès Natural de Filià i passant per l'ermita de la Mare de Déu del Far i la mateixa església romànica de Sant Julià d'Espui.

Accés amb vehicle: cal situar-se a Espui per la carretera L-503 de Senterada a Capdella. L'itinerari bàsic -senyalitzat- també es pot fer a peu (amb una duració aproximada de cinc hores i mitja) o amb tot terreny. Si el trajecte s'inicia des d'Espui, el camí s'agafa al costat de l'ermita de la Mare de Déu de les Neus, prop del cementiri. Malgrat que encara s'hi troba l'antic camí, el millor recorregut és a través de la pista que ens porta a l'ermita de la Mare de Déu del Far. Seguint per la mateixa ruta, arribarem al coll d'Escobets (1.970 m), punt més elevat del recorregut bàsic i lloc de canvi de vessant seguim per una lleugera baixada fins a creuar el riu de Filià, prop de l'anomenada cabana de Filià (fita assenyalada com a confluència dels camins que porten d'una banda a l'estany de Filià, i de l'altra, al pic de Filià).

Una mica més avall, i seguint la pista de l'itinerari general, hi ha dues opcions per tornar: La primera -només si el trajecte es fa a peu- permet agafar el camí que tradicionalment porta al poble de Capdella i que es troba en bones condicions.
La segona és el descens fins a la carretera de Capdella, a través de la mateixa pista, i el retorn a Espui per la carretera. Aquest trajecte serpentejant ens permet contemplar diferents panoràmiques de tot el traçat de la canonada forçada de la central de Capdella, des de la cambra d'aigües, l'estació del mig del funicular i l'arribada a la central. També veurem el traçat, en una mateixa cota d'alçada i seguint la carena que s'estén sota l'imponent Montseny de Pallars (2.883 m), que va realitzant l'antic carrilet entre l'estany Gento i la cambra d'aigües (vegeu, en aquesta mateixa comarca, l'itinerari "El carrilet d'estany Gento").

També cal destacar les diferents panoràmiques sobre el poble de Capdella, on emergeix l'església romànica de Sant Vicenç. Convé destacar que la zona de Filià és recollida dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) com a paratge protegit.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info