Espot


El municipi d'Espot, (Pallars Sobirà), format pels nuclis d'Espot i Estaís, es troba a la vall del riu Escrita, que parteix la població pel mig. Gracies al seu facil accés, els visitants arriben amb facilitat en aquesta meravellosa i típica vila dels Pirineus.La població té una diferencia vers les altres que la fa especial: no solament hi ha una de les estacions d'esquí més importants dels Pirineus, Espot Esquí, i una gastronomia autoctona, sinó que a més és reconeguda com a accés a l'únic parc nacional de Catalunya, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Espot s'ha convertit en un referent per a tots aquells qui busquen una infinitat de rutes a peu que accedeixen a un gran paradís de muntanyes, rius i llacs, amb la calma i la tranquil·litat propies d'aquestes contrades.Espot és una població típica d'alta muntanya amb edificis de murs foscos coberts per teulades de pissarra. Cal destacar l'església parroquial de Santa Llogaia, construcció típica d'una única nau amb campanar de torre quadrada, i tota la seva població en conjunt, estampa propia d'un poble amb personalitat.L'Oficina del Parc Nacional, oberta durant tot l'any, ofereix al visitant una exposició permanent sobre l'evolució de la terra als Pirineus, molt interessant, sobretot per als més petits.

Què visitar

 • Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es troba situat a l'extrem nord-occidental de Catalunya, en plena serralada dels Pirineus. Presenta, doncs, tots els elements característics de l'alta muntanya.Creat per Decret el 21 d'octubre de 1955, i reclassificat per la Llei 7/1988, de 30 de març, de la Generalitat de Catalunya, és un dels dotze parcs nacionals existents a l'Estat espanyol i l'únic d'aquesta categoria que hi ha a Catalunya.La seva superfície total de 40.852 ha es troba repartida entre quatre comarques pirinenques amb un ric patrimoni natural, cultural i arquitectònic: el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i la Val d'Aran. D'aquesta extensió, 14.119 ha corresponen al parc pròpiament dit, que és dividit en dos sectors ben diferenciats: Sant Maurici, al Pallars Sobirà, accessible des de la vall d'Espot, i Aigüestortes, a l'Alta Ribagorça, que té la seva entrada per la vall de Boí.Les 26.733 ha restants formen part de l'anomenada zona perifèrica de protecció, la qual té com a finalitat amortir els possibles impactes procedents de l'exterior a fi de garantir una completa protecció dels recursos naturals que han justificat la creació del parc.A la zona perifèrica de protecció podem trobar indrets de gran bellesa i valor naturalístic, com el bosc de la Mata de València d'Àneu, les valls de Gerber i Cabanes, el circ de Colomers, la ribera de Valarties, els estanys de Cabdella i els estanys Gèmena. Més informació.
 • L'església parroquial (Santa Llogaia) Santa Llogaia és l’església parroquial d’Espot, situada al marge esquerre del riu Escrita i datada de l’any 839. Encara que l’estil comença essent romànic, es caracteritza per la portalada d’estil barroc.
 • Torre dels Moros Aquesta torre, anomenada simultàniament Torre d’Espot o Torre dels Moros, és de planta circular i té una alçada gens menyspreable de 13,5 metres. La porta d’accés s’obre cap a llevant i és situada a uns 5,5 metres de terra. Les característiques d’aquesta construcció fan pensar que es tracta d’una torre senyorial dels segles XII-XIII; és alhora una de les més ben conservades i de construcció més acurada de tot el Pallars Sobirà.
 • Les restes del castell de Llort: És sabut de tothom que una de les principals característiques d’un castell era la seva situació estratègica en punts elevats des dels quals poder dominar visualment una àmplia extensió de territori. El castell de Llort complia amb escreix aquesta condició, ja que va ser edificat dalt d’un turó des del qual es pot contemplar la vall del Noguera Pallaresa entre Escaló i Esterri d’Àneu. Qualsevol qui volgués anar fins a l’antic castell de València d’Àneu, principal fortalesa dels Comtes del Pallars, havia de passar per aquesta vall i, per tant, podia ser vist des de les torres de vigilància del castell.Avui, del castell de Llort només en queden les restes, però l’indret continua essent un punt privilegiat des d’on contemplar una àmplia panoràmica. Al sud es pot veure Escaló i la seva torre de guaita, i al nord, l’extensa planúria d’Esterri d’Àneu i el castell de València d’Àneu.Per arribar al castell hi ha una hora de camí des d’Espot; una part d’aquest camí és el conegut GR-11, que travessa tot el Pirineu.

Rutes

 • Ruta 1. Camí Reial d’Espot

FITXA TÈCNICA:
Recorregut: Font del Planell – Borda del Terrissaire – Mola d’Estaís – Espot
Durada: 2 h.
Desnivell: 400 metres.
Distància: 7 km.
Dificultat: baixa.

RECOMANACIONS I DADES ÚTILS:

Aquesta ruta és aconsellable tot l’any, tret dels períodes hivernals amb presència de neu.
Interessant ruta per fer en família, aprofitant la bona oferta gastronòmica i d’acollida a Espot.

ELEMENTS D’ESPECIAL INTERÈS:

Torre d’Escaló, vila closa d’Escaló, castell de Llort, vistes panoràmiques, pont romànic d’Espot i la seva torre.

ACCÉS AMB VEHICLE:

La ruta acaba a Espot però s’inicia a Escaló. Es pot baixar amb taxi fins a 1 km. D’Escaló, a mà esquerra, un aturador a la vora de la carretera fa de punt de trobada per al començament de la ruta, on s’observa el senyal d’inici amb la senyalització dels cartells verds.

Font: Llibre A peu pel Pallars Sobirà, d’Arola Editors i amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

 • Ruta 2. Ruta de l'Isard: Avetar i solà d'Espot

FITXA TÈCNICA:
Recorregut: Aparcament del prat del Pierró – Estany de Sant Maurici
Durada: 1 hora i 15 minuts, aproximadament.
Desnivell: 260 metres.
Distància: 7 km.
Dificultat: L'itinerari és fàcil, adequat per a qualsevol persona que pugui caminar aquesta hora llarga.

RECOMANACIONS I DADES ÚTILS:

L'època recomanada per fer la ruta és d'abril a novembre.
Interessant ruta per fer en família, aprofitant la bona oferta gastronòmica i d’acollida a Espot.

ELEMENTS D’ESPECIAL INTERÈS:

Tota la natura que proporciona el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'itinerari transcorre entre prats i boscos, per la part més baixa del parc nacional; permet observar també mostres de l'activitat ramadera de la vall, una de les explotacions tradicionals de la zona. Trobareu diversos cartells que expliquen diferents aspectes del patrimoni natural i cultural de la vall, com també una exposició, a la cabana del pont de Pallers, sobre l'explotació tradicional del bosc als Pirineus.

ACCÉS AMB VEHICLE:

L'itinerari comença a l'aparcament del prat del Pierró i acaba a l'estany de Sant Maurici.

On menjar

 • CASA PALMIRA Tel. 973 62 40 72
 • JUQUIM Tel. 973 62 40 09
 • TRENCALÒS Tel. 973 62 41 46
 • L'AVET DE SANT MAURICI Tel. 973 62 41 62
 • LES DAINES Tel. 656 853 328
 • HOTEL ROYA Tel. 973 62 40 40
 • HOTEL OR BLANC Tel. 973 62 40 13
 • HOTEL ELS ENCANTATS Tel. 973 62 41 15 

 • Més informació  Arxius del recurs

  Afegir comentari:

  :

  CAPTCHA image
  Entra el codi de validació

   


  Notícies destacades


  Temporada de Neu 14/15

  El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

  + Info

  Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

  Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

  + Info

  Pobles amb encant

  Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

  + Info

  Parc Astronòmic del Montsec

  Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

  + Info