Ermita de la Mare de Déu d'Arboló


L'ermita de la Mare de Déu d'Arboló (el Pallars Sobirà) es troba molt a la vora de l'antiga partió de termes entre Arcalís i Gerri de la Sal, a la part superior d'un espadat de roca que s'alça sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, al lloc conegut com l'estret d'Arboló. El lloc d'Arboló és un dels indrets del Pallars documentats de més antic.

El nom d'Arboló és un nom màgic, no solament per a la gent d'Arcalís, terme del qual depèn l'ermita o santuari que és situat a l'extrem de migdia del terme, ja al límit amb Gerri de la Sal, sinó també per a tota la gent del Pallars Sobirà, que hi acut en romeria a visitar la seva Mare i Senyora.

Arribats a l'esplanada que fa d'aparcament vora el riu cal deixar-hi el vehicle, travessar el pont penjant de fusta i emprendre la pujada al santuari pel caminet que hi mena. La pujada (per sort s'ha de fer a peu, 10 minuts) és un doll de pau i poesia. Cada pedra, cada racó, el murmuri de la Noguera Pallaresa per on en altre temps baixaven els braus raiers amb els seus rais de troncs, tot, tot, penetra fins al més profund de l'ésser humà i l'omple de pau.

El santuari d'Arboló és un edifici romànic, de mitjan segle XII i construït amb carreus bastant regulars i ben tallats, amb una diversa gamma cromàtica de pedra rogenca, grisos i ocres, d'una nau, absis semicircular amb arcuacions, que acull una imatge font de devoció popular. Malauradament no és l'original, sinó una còpia fidedigna (reposada el 5 de maig de 1940, obra de l'escultor barceloní Francisco de P. Gomara), ja que el temple va ser saquejat el mes d'agost de 1936, i si en un primer moment la imatge restà amagada i se salvà, posteriorment fou trobada i reduïda a cendres al pont de Baro.

Una de les creences arrelades a l'ànima de les noies matrimonieres era aquella que deia que la noia que el dia de l'aplec tragués el seu peu per damunt de la balustrada de l'ermita, l'any següent tornaria a l'aplec amb el seu marit. I és que de ganes de casar-se, no en faltaven pas...

Font i arxiu fotogràfic: JOAN BELLMUNT I FIGUERAS


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info