El món dels Bolets al Pirineu de Lleida


Durant tot l’any podem trobar una gran varietat de bolets silvestres als nostres boscos i prats dels Pirineus: muntanyes de gairebé 3.000 metres d’altitud formen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicien la recol·lecció de bolets. 
Ara bé, a la tardor, i especialment a l'octubre i novembre, és quan n’abunden més. Podríem dir que són els mesos preferits per a milers d’afeccionats!

A l’entorn del món del bolet es celebren diversitat d’exposicions, jornades i mostres gastronòmiques. A les nostres terres destaquem:

OCTUBRE 2013

5 i 6  Fira de l’Empelt

Peracamps-Llobera, el Solsonès

Fira recuperada dels segles XVII i XVIII. Mostra d’antics oficis i de productes artesans relacionats amb la caça, el vi i els bolets. 

973 48 38 29 / 973 48 23 10
http://llobera.ddl.net/

 

Caps de setmana del 5 al 27  XII Jornades Micològiques del Pallars Jussà

El Pallars Jussà

Xerrades a diferents pobles de la comarca, degustacions de plats cuinats amb bolets i sortides a diversos boscos.

973 65 01 87
www.pallarsjussa.cat

 

6  Fira de la tardor

Sant Llorenç de Morunys, el Solsonès

Fira en què s’exposen i es venen diferents productes com bolets, gossos de caça, estris per al camp, etc.

973 49 20 50 / 973 48 23 10
http://santllorens.ddl.net/

 

11, 12 i 13  XIX Jornades gastronòmiques del bolet a l’Alta Ribagorça

El Pont de Suert i Cóll, l’Alta Ribagorça

Els restaurants Hostal Casa Prades i Las Cumbres del Pont de Suert i Casa Peiró de Cóll ofereixen el menú dels bolets, elaborat amb productes autòctons

973 69 04 02
www.turismealtaribagorca.cat

 

 12 i 13  Fira del rovelló

Coll de Nargó, l’Alt Urgell

Festa que consisteix en un concurs boletaire, una fira de bolets i productes artesans i un dinar.

973 38 30 48

 

18, 19 i 20  XIX Jornades gastronòmiques del bolet a l’Alta Ribagorça

Caldes de Boí i Llesp, l’Alta Ribagorça

Els restaurants Manantial de Caldes de Boí i Villa Maria de Llesp ofereixen el menú dels bolets, elaborat amb productes autòctons.

973 69 04 02
www.turismealtaribagorca.cat

 

Del 18 al 20  VI Fira del bolet i del boletaire

Solsona, el Solsonès

Fira en què s'exposen i es venen bolets i també s’hi poden trobar productes artesans de la comarca. Xerrades, excursions de conscienciació i respecte del medi natural.

973 48 20 03 / 973 48 23 10
www.solsonesfires.cat

 

25, 26 i 27  XIX Jornades gastronòmiques del bolet a l’Alta Ribagorça

Erill-la-Vall, Boí i el Pont de Suert, l’Alta Ribagorça

Els restaurants l’Aüt d’Erill-la-Vall, Casós de Boí i Ribera del Pont de Suert ofereixen el menú dels bolets, elaborat amb productes autòctons.

973 69 04 02
www.turismealtaribagorca.cat

 

26  Caminada micològica

El Pont de Suert, l’Alta Ribagorça

Caminada micològica per reconèixer diferents espècies de bolets i exposició dels exemplars recollits. Sortida a les 9.00 h des del Pont de Suert.

http://cearpontdesuert.blogspot.com.es/search/label/Senderisme

 

26 i 27  Fira de tardor de Tírvia

Tírvia, el Pallars Sobirà

Una de les fires amb més tradició del Pirineu. Venda d'artesania i productes agroalimentaris locals: bolets, formatges, confitures, xocolata, licors, etc. Demostracions, activitats i tallers per a grans i petits.

973 62 20 73
http://tirvia.ddl.net

 

27  Fira boletus

Isona, el Pallars Jussà

Aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal. La fira s'inclou en les Jornades Micològiques del Pallars Jussà. També concurs Boletus, mostra gastronòmica i exposició de bolets.

973 66 50 62
www.isona.cat

 

Del 31 d’octubre al 3 de novembre   XIX Jornades gastronòmiques del bolet a l’Alta Ribagorça

Iran, el Pont de Suert,Taüll i el Pla de l’Ermita, l’Alta Ribagorça

Els restaurants Casa Joanot d’Iran, Casa Prades del Pont de Suert, El Fai de Taüll i Asador Sidrería Karpanta del Pla de l’Ermita ofereixen el menú dels bolets, elaborat amb productes autòctons.

973 69 04 02
www.turismealtaribagorca.cat


2 de Novembre Festa del Cep i Fira Ramadera de Tots Sants

Vilaller, l'Ata Ribagorça


Consells pràctics i normes bàsiques

Els fongs formen una part important dels ecosistemes naturals i no és bo trencar-los o collir-los de manera indiscriminada. 

Cal tenir no tan sols coneixements micològics, sinó també una certa educació en temes de natura i ambientals que repercutirà favorablement en altres boletaires i en nosaltres mateixos.

 • No deixar res al bosc.
 • No encendre mai foc ni fumar.
 • No danyar les branques o les plantes vives.
 • Utilitzar ganivets per tallar bolets, per protegir així els micelis.
 • Evitar l'ús de rasclets i altres eines per remenar la fullaraca, ja que això malmet el miceli.
 • Usar un cistell de vímet per a la recol·lecció i mai una bossa de plàstic, per la raó que els bolets es dobleguen i es trenquen i, en no respirar, es pot perjudicar el gust i la textura del bolet.
 • Collir únicament els bolets en bon estat que s'hagin de menester.
 • No entrar al bosc amb cotxes o motos.
 • Respectar les propietats dels altres, sovint són la seva font de vida.
 • I, per acabar, recordeu que el millor boletaire és aquell que no es nota que ha passat pel bosc.

En cas d'intoxicació

 • La norma d'or és no collir res que no estiguem absolutament segurs d'identificar com una espècie comestible coneguda per nosaltres. La gran varietat d'espècies i el perill de confondre'n algunes ha creat entorn dels bolets una fama de perillositat que ens ha de moure a extremar les precaucions. Una actuació mèdica a temps pot salvar-nos d'un bolet verinós, però alguns fongs no manifesten el seu verí fins que ja és massa tard. Per tant, convé saber que l'absència de mal de ventre no significa que tot el que haguem menjat sigui bo i sa. 
 • Hi ha dos tipus d'intoxicació: les de període d'incubació curt i les d'incubació llarga.
 • Les primeres són les que es detecten entre uns minuts i poques hores, i són benignes en la majoria dels casos. Els tipus més freqüents són el mal de panxa, perquè el bolet té alguna substància que irrita les parets de l'estómac o els budells i provoca vòmits i diarrees, i la "síndrome muscarina", en la qual també hi ha trastorns de la vista, del ritme cardíac i del sistema nerviós. En tots aquests casos convé córrer cap a un hospital o rebre indicació específica. Si és possible, cal portar restes dels bolets consumits, o bé restes de vòmits, si n'hi ha hagut.Les intoxicacions de període llarg no es manifesten fins al cap de moltes hores o fins i tot dies, quan ja no serveix de res fer un rentatge d'estómac i les toxines s'han escampat per l'organisme. Els enverinaments més greus i la major part dels mortals són d'aquesta mena. La salvació depèn de la quantitat ingerida, de l'estat general de l'organisme i del temps transcorregut. 
 • De les 2.000 espècies de bolets descrites al nostre país, unes 180 són comestibles i unes 30 es consideren tòxiques, però no arriben a 12 les que són mortals. Informació facilitada pel Patronat comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça.

Falses creences sobre els bolets. No és cert que... 

 • Els bolets propers a escombraries o brutícia són verinosos. NO hi ha cap relació, però val més no consumir-los perquè poden estar contaminats. 
 • Un bolet menjat o rosegat per un animal és bo. NO és cert. Alguns llimacs devoren la farinera borda, la qual és mortal per a les persones. 
 • Els bolets bons no surten al costat dels verinosos. NO és veritat, poden fer-ho. 
 • Qualsevol bolet, si està ben cuit, es pot menjar. NO és veritat. Alguns fongs contenen toxines que poden eliminar-se per cocció o prescindint de l'aigua de la cocció. Però el cert és que alguns bolets contenen toxines que NO s'eliminen amb la cocció i que són tòxiques. 
 • Si la cullera, una moneda de plata o els alls s'ennegreixen en el suc de la cocció, el bolet no és verinós. NO és cert. Això només és aplicable a alguna espècie, però no és un bon consell en general.

Curiositats

 • ¿Sabíeu que... Els bolets es poden mantenir en condicions fins l'endemà de collir-los si els estenem sobre un tovalló i els guardem al compartiment de la verdura de la nevera? 
 • ¿Sabíeu que... El cep, un bolet que de manera capriciosa apareix abundantment uns anys i escassament uns altres, pot arribar fins als 3 kg de pes? Recordeu que la congelació pot malmetre l'aroma del bolet. Això es pot solucionar si abans de congelar (prèviament escaldat) es tanca en una bossa al buit. 
 • ¿Sabíeu que... És recomanable menjar els bolets com més aviat millor? Altrament poden cobrir-se dels cucs que hi ha en algun dels exemplars que hem collit. 
 • ¿Sabíeu que... Un rovelló proporciona mitja hora d'energia per continuar buscant-ne? 
 • ¿Sabíeu que... Durant l'edat mitjana, bolets com el moixernó eren protagonistes de mites i llegendes relacionats amb la bruixeria? 

Recomanacions

 • Recordeu que... Espècies com la carrereta, la llenega o l'apagallums no es poden ingerir mai crues, perquè contenen toxines. 
 • Recordeu que... Guardar a la nevera un bolet dels que s'han ingerit pot ajudar a determinar l'espècie tòxica consumida en cas d'intoxicació. 
 • Recordeu que... És recomanable menjar els bolets com més aviat millor. Altrament poden cobrir-se dels cucs que hi ha en algun dels exemplars que hem collit. Un cop collits, s'han de menjar o guardar. Però abans de cuinar o confitar bolets cal estar molt segur que són bons. Si no se n'està segur, cal consultar a un boletaire expert o bé comparar els fongs amb fotografies i il·lustracions d'un bon llibre de bolets, ja que és fàcil confondre espècies comestibles amb altres de verinoses. Davant el dubte, s'han de llençar. 
 • Recordeu que... Un cop triats els diferents bolets, cal netejar-los a raig d'aixeta sense fregar-los gaire ni aplicar cap producte i deixar-los escórrer. D'aquesta manera conservaran l'aroma del bosc. 
 • Recordeu que... Els bolets surten en temporades concretes, però en podem menjar tot l'any; per a això hi ha les diferents tècniques de conservació. Les més conegudes són assecats o bé al bany maria, en oli, salmorra, vinagre o congelats. De totes les maneres, els bolets hauran quedat llestos per ser consumits i es conservaran durant molt temps.

Llibres d'interès

Els bolets de les Terres de lleidaEditors: Ajuntament de Llavorsí i Pagès Editors
Imprés a Arts Gràfiques Bobalà, SL
bobala@cambrescat.es
ISBN: 978-84-9779-524-1
Dipòsit legal: L-742-2007

Informació facilitada pel Patronat comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça.


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info