Cervera


A Cervera (la Segarra), en un espai reduït i amb un marge de temps curt, el visitant hi troba tot un testimoni històric i artístic, no tan sols de la capital de la Segarra sinó també d’algunes de les fites més transcendents de la nostra història comuna.

Establerta sobre un turó, aquesta situació geogràfica ha caracteritzat des del principi l’estructura de la ciutat, amb carrers estrets, barris en pendent, carrerons coberts que ens fan pensar en bruixes i aquelarres, i un carrer Major que serpenteja per ajustar-se a la carena. Aquest origen defensiu es fa encara més evident quan veiem intactes els bastiments de les seves antigues muralles.

En un extrem d’aquesta part més antiga hi trobem el temple gòtic de Santa Maria i l’austeritat rigorosa de la Casa de la Vila, només trencada per les mènsules que suporten els balcons de la façana. Més enllà apareix la Universitat, que ocupa l’espai de tot un antic barri de camperols, i al nord de la ciutat, l’estació i alguns magatzems culminats per l’edifici del Sindicat, que imposa la seva autoritat per damunt de la Cervera industrial a cavall dels segles XIX i XX.

Què visitar:

Monuments:  

 • LA UNIVERSITAT: L'edifici més important i més representatiu de la ciutat, per la seva gran importància en la història. La façana principal és d’estil barroc, bastida amb carreus de pedra i emmarcada per una portalada amb dues columnes a cada costat. Sobre la portalada s’alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució. En el punt més elevat s’erigeix la corona reial, recordatori de la fundació monàrquica. La capella o paranimf conté un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, que era la patrona dels estudiants. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • L'ESGLÉSIA DE SANTA MARIA: Edifici començat a construir els últims anys del s. XIII, es va bastir durant el XIV i estava acabat el XV. Cal destacar els finestrals treballats per Colí de Maraya, l’escultura de la Verge i el Nen que hi ha al costat de la portalada romànica de la sagristia i la Verge Bruna del Coll de les Savines. Una altra característica que convé subratllar és que el campanar està encaixat entre l’església i la Paeria i conté sis campanes que encara es fan voltar a mà. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • LA MURALLA: Les muralles conservades a Cervera són, fonamentalment, d’època medieval i foren aixecades els segles XIV i XV durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Es van construir sobre un recinte preexistent del s. XIII. Tot el circuit sumava gairebé 3.000 metres. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • EL MONUMENT DE LA GENERALITAT: Obra de J. M. Subirachs, representa el redreçament de la Generalitat de Catalunya, amb les fites més importants de la nostra història gravades en un dels quatre pilars, símbols de les quatre barres de la senyera.


 • EL SINDICAT: Obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La seva funció principal era allotjar la maquinària de la farinera i facilitar els serveis agrícoles per tal d'abaratir els costos de consum i reduir al mínim la gestió d'intermediaris per tal que el pagès en tragués més benefici. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • SANT PERE EL GROS: Situada a la carretera de Vallfogona. És una petita església romànica de planta circular i espadanya. Actualment és l’única resta del conjunt monàstic vinculat al monestir de Ripoll que hi havia hagut. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 •  LA PAERIA DE CERVERA: Edifici barroc del segle XVII, ampliat al XVIII, que es troba emplaçat a la plaça Major. A la façana d'aquest majestuós edifici destaquen les mènsules situades sota els balcons, de les quals cada grup representa, de dreta a esquerra: les virtuts que havien de tenir els comerciants, els cinc sentits i motius relacionats amb la presó. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • EL CASTELL: Erigit al segle XI, ocupava el lloc més alt del turó de Montseré. De jurisdicció reial, al seu redós es va formar el nucli primitiu de la ciutat. Actualment tan sols se’n conserven les parets exteriors. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).


 • CASA MUSEU DURAN I SANPERE: Carrer Major, núm. 115. La Casa Duran forma part del conjunt museístic municipal cerverí designat amb el nom de Museu Duran i Sanpere. És considerada la casa pairal de la família cerverina Duran, tot i que n’havien tingut altres al carrer Major. Estèticament pertany a la sensibilitat i al gust burgès propis de l'època de la Restauració.


VISITES GUIADES ALS MONUMENTS:

Organitzades per la Regidoria de Turisme:

Informació i reserves:        

Av. Francesc Macià, 78
Telèfon: 973 53 44 42
E-mail: turisme@cerverapaeria.cat

 • Itineraris turístics guiats: Actualment Cervera posa a disposició dels visitants un total de 8 itineraris guiats.

 • Portes obertes als monuments: Cada dissabte es fan visites guiades a la Universitat de Cervera (11.00 h) i a l’església de Santa Maria (12.30 h).

 • Visites teatralitzades a la Universitat de Cervera: Es fan en dates concretes (consulteu www.turismecervera.cat) i són protagonitzades per l'escultor Jaume Padró i el canceller de la Universitat, que donen al públic el tractament d'estudiants i els expliquen la construcció de la Universitat, la vida universitària de l'època i els usos posteriors de l'edifici.

Altres racons per visitar:

 • EL CARRER MAJOR: El carrer Major serpenteja resseguint la forma del terreny. Durant el seu recorregut ens trobem un seguit d’edificis singulars que ens parlen del seu passat esplendorós.


 • EL CARRERÓ DE LES BRUIXES: Als inicis, Cervera era una vila closa on les parets exteriors de les cases servien de murs defensius al primer nucli. El carreró de les Bruixes es va formar posteriorment, quan les balconades de les cases que es comunicaven amb els horts van anar tancant l'espai i van crear la màgia que el caracteritza.


 • LES FORQUES: Situada a la part de llevant, una mica apartada de la ciutat, trobem aquesta curiosa estructura calcària, la qual havia estat lloc públic d’ajusticiament dels delinqüents condemnats a morir a la forca.


 • PLAÇA SANTA ANNA: Abans d’endinsar-nos al carrer Major trobem la plaça Santa Anna. En aquest punt, al final del carrer Major, la ciutat es tancava amb el portal de Santa Maria.


 • LA PLAÇA MAJOR: D’aspecte simètric i unitari, gràcies a les reformes del rei Carles IV per les festes de la seva proclamació l'any 1789. També en destaca la part que resta dels porxos, construïts a partir de l’any 1401, els quals recorrien antigament tot el carrer Major i actualment només en queden dos trams a la plaça Major i dos més al final del carrer.


Rutes:

Rutes BTT i senderisme per la Segarra:  La Segarra ofereix un paisatge abrupte i alhora encisador, amb forts contrastos entre les estacions, en què la comarca es vesteix amb un paisatge diferent. Això permet fer diverses rutes amb BTT i a peu que ajudaran el visitant a descobrir la comarca i tots els seus racons. Les rutes abracen diversos punts d'interès cultural i històric que l'excursionista anirà albirant a mesura que avanci pel camí.

Els mercats:

 • Mercat setmanal: Cada divendres al matí. Mercat ambulant on es poden comprar productes frescos dels horts dels pagesos de la comarca.

 • Mercat d'antiquaris i artesania: El primer dissabte de cada mes, a partir de les 17 hores. S'hi apleguen una vintena de parades i es reparteix pa torrat als assistents per berenar.

 • Fira Mercat de Nadal: Té lloc el mes de desembre al carrer Major i a la plaça Major amb diverses activitats (pessebre popular, actuació coral, varietats de pa torrat, concert, espectacle infantil...).

On menjar:

 • Restaurant-Bar Mercadet: Avinguda Catalunya, 86. Telèfons: 628 642 189 i 654 407 786. Cuina casolana, carns a la brasa i cargols a la llauna.
 • El Cordobés: C. Major, 125. Telèfon: 657 12 69 07. Especialitats en peix i marisc; gran assortiment de carns ibèriques i embotits ibèrics.
 • Restaurant El Port: Av. Catalunya, 59. Telèfon: 973 53 28 52. Vermuts de la casa al migdia, tapes de peix, pernil ibèric, cargols, patates braves, graellada de verdures, llesques, gelats i postres casolanes.
 • Bar Felip V: Pg. Jaume Balmes, 10. Telèfon: 973 53 12 10. Gran varietat de tapes, amanides i torrades.
 • Bar Txacolí: Av. Duran i Sanpere, 41. Telèfon: 973 53 40 21. Brasa, especialitat en tapes i broquetes de degustació.
 • Braseria L'Antic Forn: Pl. Major, 18, baixos. Telèfon: 973 53 31 52. Especialitat en brasa i vins i plat dedicat a Marc Màrquez.
 • Braseria Cal Guim: Av. Catalunya, 192. Telèfon: 973 53 04 94. Cuina casolana i de mercat, cargols a la llauna i brasa.
 • Braseria La Masia: C. Santa Coloma de Queralt, 19. Telèfon: 638 40 52 25. Cuina i tapes casolanes, "montaditos" casolans i brasa.
 • Braseria Terra Ferma: C. Lleida, 4. Telèfon: 676 267 407. Plats combinats i carns a la brasa.
 • Frankfurt Passadís: Pl. Universitat,  37. Telèfon: 973 53 24 61. Plats combinats, tapes i entrepans, especialitat en bacallà i tripa.
 • Pizzeria El Celleret: C. Combat, 20. Telèfon: 973 53 39 08. Forn de llenya.
 • Pizzeria Jardí: Av. Guissona, 29. Telèfon: 973 53 13 90. Pizzes, amanides i brasa.
 • Restaurant km 520: Ctra. N-II, km 520. Telèfon: 973 53 14 91. Carns a la brasa i cuina casolana.
 • Restaurant Bargués: Ctra. N-II, km 518. Telèfon: 973 53 04 02. Brasa 24 hores.
 • Restaurant Bona Teca: Av. Mil·lenari, 49. Telèfon: 973 53 03 25. Seu social del Club de Fans de Marc Màrquez.
 • Restaurant Bonavista: Av. Catalunya, 14. Telèfon: 973 53 00 27. Cuina casolana.
 • Restaurant Cal Lluís: Rbla. Lluís Sanpere, 18. Telèfon: 973 53 09 42. Tapes casolanes i entrepans.
 • Restaurant Gran Cafè: Rbla. Lluís Sanpere, 6. Telèfon: 973 53 00 52. Cuina casolana.
 • Restaurant El Puzzle II: Av. Catalunya, 4. Telèfons: 973 53 23 15 i 636 663 210. Hamburgueses i pizzes.
 • Restaurant Fiol: C. Ferran el Catòlic, 13. Telèfon: 973 53 22 95. Cuina casolana i de mercat i tapes selectes.
 • Restaurant La Marinada: C. Victòria, 9. Telèfon: 627 422 011. Plats combinats i tapes.
 • Restaurant Nostra Casa: Av. Mil·lenari, 23. Entrepans, tapes variades, plats combinats i cuina casolana.
 • Restaurant La Cosa Nostra: Antic Camí de Castellnou, s/n. Telèfon: 973 53 31 90. Pastes, pizzes, carpaccios, risottos, amanides d'elaboració pròpia.
 • Restaurant Gran Muralla: Av. Catalunya, 152. Telèfon: 973 53 28 49. Cuina xinesa.
 • Bar Polígon: Av. Polígon Industrial, 3. Telèfon: 675 099 032. Tapes i productes de temporada i de proximitat.
 • Bar Ca la Tieta: Av. Catalunya, 176. Telèfon: 973 53 44 15. Especialitat en arengades marinades i tripa, llonganissa d'elaboració pròpia, entrepans i tapes.
 • Bar Casal: Pl. Santa Anna, 1. Telèfon: 973 53 25 77. Entrepans, tapes i cuina catalana.
 • Bar del Nord: Pg. de l'Estació, s/n. Telèfon: 973 53 00 02. Plats combinats i tapes.
 • Restaurant CAT: Av. Francesc Macià, 78. Telèfon: 973 53 44 42.
 • Cafeteria-Restaurant Estudiantil: Av. Duran i Sanpere, 39. Telèfon: 973 53 28 20. Plats combinats, tapes, torrades, pizzes i cuina catalana.

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info