Castell de les Sitges


Situat al llogaret deshabitat del mateix nom trobem el Castell de les Sitges (la Segarra - les Terres de Lleida).

Tot i que el seu origen se situa al segle XI, la major part dels elements conservats són del XIV. L'edifici actual es compon d'un cub de pedra de planta rectangular, amb parets atalussades i torre mestra.

Exteriorment, en paraules de Josep Pla, el castell ens transmet “una crispació guerrera que no s'ha pas evaporat amb el pas del temps". Dos elements indiquen aquest caràcter de fortalesa: la magnífica torre de l’homenatgeila muralla atalussada. Menció especial mereixen els finestrals, ja que uns elegants exemplars renaixentistes no han ocultat del tot uns de gòtics anteriors que ens parlen del pas del temps i del canvi de modes, ja als segles XIV i XV.

L’interior ens revela la doble funció del lloc. Front l’aparença bel·licosa de l’exterior, es contraposa un seguit d’àmbits senyorials que el fan un model prototípic del castell-palau gòtic tan apreciat a la Catalunya de la baixa edat mitjana. L’organització gira entornd'un pati central que ha anat empetitint-se al llarg dels segles concedint espais a les diferents cambres adaptades a les noves necessitats de les èpoques. Així,els cellers, la tàvega, les cavallerisses i el forn ocupen la planta baixa, mentre que el gran saló i les altres dependències aristocràtiques són al primer pis, comunicat amb el pati per una àmplia escala en forma d’U.

Una escala de servei
connecta directament el pati amb la segona planta, on, a més de les golfes i les antigues dependències dels criats, hi podem trobar la primitiva i interessant porta d’accés a la torre de guaita, del segle XIII. Des d’allí s’accedeix a una terrassa oberta a migdia, emplaçada al lloc on hi havia l’antic pas de ronda, que permet examinar detalladament els elements defensius del mur exterior. Una petita porta connecta amb una escala interior que puja fins al cim de la torre, des d’on —els dies clars— identifiquem força castells veïns (Ribelles, Lloberola, Florejacs, les Pallargues, l’Aranyó, Montcortès…) i gaudim d’una vista magnífica sobre les terres de la Segarra alta i les riberes dels rius Llobregós i Sió. El castell obre tots els primers diumenges de mes i tot l’any per a grups concertats, i ofereix els seus espais per a iniciatives culturals, lúdiques i empresarials.

Informació facilitada per Jaume Moya i Matas

Més informació

www.castelldelessitges.com 


Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info