Castell de la Floresta


A la comarca de les Garrigues – la Plana, un terreny força abrupte on els regadius passen de llarg i dedicat principalment al cultiu de cereals, ametllers i oliveres,s’alça solitari el castellpalau de la Floresta. A la zona s’han descobert vestigis de l’època romana; tanmateix, sembla que el lloc va ser un ampli despoblat durant llargs períodes de la seva història. En els primers temps de la guerra contra els musulmans el castell va ser una fortalesa avançada. des de la qual s’assetjava tèbiament els sarraïns, ben arrecerats a la serra de Prades. En aquesta època de conquesta la zona era anomenada Castellots, i sembla que estava formada per dos nuclis, un poblat per ordre del rei i l’altre per ordre dels poderosos comtes de Cardona; aquest darrer és el que ha perdurat. De tota manera la precarietat de la fundació va fer que al menys el 1646, després de la guerra dels Segadors, i el 1814 després de la guerra del Francès el terme quedés completament despoblat. Pel que fa al castell, se sap que el 1340 pertanyia a Ramon i Beatriu Cornell. els quals el van transferir als comtes de Cardona. Els nous senyors van mantenir el castell de Castellots com a residència d’estiu.

Al segle XVI, quan els comtes ja havien esdevingut ducs, s’hi van realitzar les grans reformes que van transformar l’antic castell en un palau renaixentista anomenat la Torre de la Floresta. Es coneix l’evolució d’aquestes reformes pels rebuts conservats, corresponents a obres realitzades; per exemple, l’any 1569 el mestre d’obres Joan Longos va presentar una factura per «una torre de pedra de la Floresta, les escales, les parets que són entre la torre i la capella, la font i les tàpies». D’aquestes obres, l’antic castell en va sortir molt transformat; s’hi van afegir una torre gallarda, noves finestres a les habitacions - algunes amb una columneta muntant o mitgera i escuts per als portals, tot i que també s’hi van conservar alguns elements gòtics, com l’exquisit teginat dels sostres. Al segle XVIII. després de la creació del marquesat de la Floresta, els nous senyors hi van realitzar noves reformes i obres d’embelliment, dedicades especialment a la decoració dels interiors, amb les quals el palau va anar perdent del tot el seu vell aspecte militar i defensiu.

Hem de tenir en compte que els senyors de la Floresta eren afeccionats a l’exercici de la falconeria, difícil art de caçar amb l’ajut de falcons ensinistrats, après probablement dels seus veïns àrabs.


Castell de la Floresta
c/Església nº 3
25413 La Floresta
Telèfons: 973 141094 / 659294542
www.castelldelafloresta.com
castell@floresta.cat

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info