Castell de Montsonís


Passat i present del castell de Montsonís

Al principi, la fortalesa formava part d'un recinte envoltat de muralles que s'estenia per tot el turó on està situat el poble. Segons els historiadors, es tractava d'una sola torre circular de dues plantes; la primera, un estable, i la planta de dalt, per motius de seguretat, l'habitatge.

Durant el S.XIV van arribar les guerres contra Castella i la invasió de mercenaris francesos, i el castell va tenir que ser reconstruït.

Dos segles més tard, al S. XVI, es va iniciar un procés d'ampliació i remodelació a partir de la torre de l'antiga muralla. I a la segona meitat del segle XVII, una altra guerra, la famosa Guerra dels Segadors, va tornar a danyar la fortalesa i, de nou, es va haver de reconstruir.

Al costat del castell, l'església es va començar a edificar a la fi del segle XVII, però les obres es van parar fins que els actuals Senyors de Montsonís, els barons de Albí, van donar al conjunt el seu aspecte actual.

Els barons de Albí han estat presents en molts dels fets més importants de la història nacional de Catalunya. Acard de Mur i un familiar seu van portar, des de Grècia, la famosa 'oliva arbequina'; un germà d'aquest va batejar al rei Ferran el Catòlic, i entre la descendència de la Baronía de Albi varem trobar, també, comandants de l'exèrcit de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil, o ambaixadors del govern català a Madrid en temps de la Guerra de Successió.

L'actual Baró es Carles de Montoliu, president de la Fundació Castells Culturals de Catalunya.

El poble de Montsonís va ser molt important durant l'edat Mitja, a causa de la seva situació fronterera amb el món àrab. Ja en aquella època, arribaven visitants; pelegrins del camí de Santiago que, cansats després d'una jornada de camí, demanaven allotjament. Se'ls permetia dormir en una de les dependències del castell, l'habitació del pelegrí; encara que per normes de seguretat, se'ls tancava amb clau per a evitar que, durant la nit, passegessin impunement per les dependències de la fortalesa.

Es tracta d'un castell habitat, per aquest motiu la bandera segueix onejant en la Torre de l'Homenatge i algunes de les habitacions són d'ús privat. De fet, es tracta del primer castell privat en tota Espanya que es va obrir al públic.

Cadascuna de les pedres del castell són indicadors del pas del temps. En la Torre de l'homenatge s'observa la diferència entre les primeres pedres i les quals es van afegir en la reconstrucció després de l'enderrocament de la torre durant la Guerra dels Remences. La revolta dels nobles en contra del rei Joan II, el 1460, va ser castigada amb la humiliació: les torres d'homenatge simbolitzen el poder dels propietaris dels castells, i esfondrar-les significava la fi de la seva grandesa.

Informació facilitada per:Castells de Lleida, SL

C/ Major, 14
25737 Montsonís
Tel. 973 40 20 45 / 973 40 02 65
Fax: 973 40 07 35
Web:www.castellsdelleida.com 
e-mail: info@castellsdelleida.com  

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info