Castell de Concabella


El poble de Concabella (la Segarra), situat a la riba dreta del riu Sió, forma part del municipi els Plans de Sió. L’antic castell és el centre del nucli urbà. Destaca també L’església parroquial de Sant Salvador, els orígens de la qual s’han de buscar al segle XI. La seva magnífica portalada té columnes, capitells i arcades d’estil romànic lleidatà del segle XII. 

Les primeres notícies del castell de Concabella es remunten a l’any 1031, quan el bisbe Ermengol d’Urgell va donar a Guifré un alou del terme de Guissona  que limitava al sud amb el “termino de Concabela”. Documentat des del 1040, a través de l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu, de seguida és dominat per la saga dels Concabella, que el mantindran fins al segle XIV. A partir d’aquest moment passa a mans de diferents llinatges. Els Erill, al segle XVI, són els que transformaran l’antiga fortalesa en el castell palau que van conservar al llarg de tres segles.

 

LA LLEGENDA

Conta la llegenda que un barber de Concabella, en temps dels senyors feudals, no va poder pair que la seva esposa hagués passat la nit de noces amb l’amo del castell en virtut del molt conegut, però escassament documentat, dret de cuixa. Com que era el barber del poble va esperar el moment d’afaitar el noble per venjar-se de l’abús i el va degollar. La senyora del castell va manar capturar-lo. El van empresonar i el van decapitar. El seu cap va ser col·locat  dins una gàbia, que van penjar de la torre del castell.

 

L’EDIFICI

El castell de Concabella és el més gran de la Segarra: de planta quadrada, 30 metres de façana, pati interior, finestrals renaixentistes, una torre octogonal, dues torres quadrades i a la façana nord, una latrina amb molt bon estat de conservació.

 

ESPAIS DE L’EDIFICI 

 • CENTRE D’INTERPRETACIÓ DELS CASTELLS DEL SIÓ

  Aquesta denominació aplega un ampli territori que, per la seva condició de terra de frontera, veu com s’aixeca un conjunt molt important, quantitativament i qualitativament, de castells, molins encastellats i cases fortes. És de visita obligada per entendre la frontera del segle XI, els castells i les seves diferents tipologies constructives, la vida quotidiana de l’època al seu interior i el paisatge agrari.

 • EXPOSICIÓ PERMANENT ELS SECANS DE LLEIDA

  Els secans de Lleida, que dóna a conèixer els ecosistemes de secà, sovint infravalorats i associats a zones pobres i poc productives. Aquesta exposició us permetrà descobrir la riquesa natural i cultural, el paisatge, la fauna i la flora, les amenaces i les oportunitats, i els itineraris dels secans de ponent.  

 • ESPAI PEDROLO

  Dedicat a divulgar la trajectòria vital i literària d'un dels nostres escriptors contemporanis més universals i prolífics, amb una vasta obra literària en tots els gèneres i estils. 

 • GUERRA CIVIL

  Al pati del castell, informació del camp de treball número 4 de la Guerra Civil.

 

Per a més informació

Castell de Concabella. 

Plaça del Castell, s/n.
Tel. 973 554 151 - http://www.castelldeconcabella.cat

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info