Cambrils dels Pirineus


Arribarem a Cambrils dels Pirineus, al Solsonès, tot descobrint un entorn rural on les masies i les esglésies esquitxen el territori formant part del seu paisatge. El misticisme que generen aquests paratges esquerps ha donat origen a nombroses llegendes de bruixes i éssers mítics, i llocs com el forat de la Grallera o el pla de Marcús han estat pas i amagatall dels antics contrabandistes. Podrem visitar una antiga explotació salina de muntanya i conèixer l'enginyós sistema d'aprofitament de l'aigua dolça i la salada. Pel camí trobarem l'església romanica de la Llena i la de Timoneda, travessarem la Ribera Salada pel Pont del Clop i cal aturar-se al mirador de Serra Seca per contemplar les montserratines o roques blanques. Us animeu a endinsar-vos-hi?

Esglèsies


El Salí de Cambrils del Solsonès

Gràcies a les surgències de fonts d’aigua salada a la zona de Cambrils (el Solsonès), ja des de l’edat mitjana era ben apreciat aquest or blanc que obtenien evaporant l’aigua salada.

El Salí de Cambrils és una antiga explotació datada documentalment del 1780, emplaçada en un lloc escarpat. El sistema d’obtenció de la sal era artesanal. L’aigua salada s’emmagatzemava en grans basses i des d’aquestes basses es transportava a les eres o bancals d’evaporació amb un sistema de canals de fusta, recs i reguerons.

Les eres o bancals d’evaporació es construïen amb rajoles d’argila perquè l’aigua no s’hi filtrés, i s’omplien amb uns tres centímetres d’aigua salada. Es necessitaven tres dies de bon temps perquè s’evaporés l’aigua i, després, feien munts amb la sal i es posava en uns estenedors. Per acabar el procés, amb uns sistema de rails i vagonetes, es transportava fins al magatzem, on es molia i es guardava per portar-la a vendre.

Dins de l’explotació podem observar-hi 5 molins; 2 són de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador. Tots aquests molins funcionaven gràcies a l'impuls de l’aigua dolça, que, perquè tingués prou força per fer funcionar les aspes dels molins, s’emmagatzemava en una bassa i quan es volia fer anar el molí s’obria una aixeta i l’aigua retornava al riu.

El 1963 va ser l’últim any que es va treure sal de l’explotació del Salí de Cambrils.

Actualment s’està restaurant aquest complex i es fan visites guiades des del Centre de Natura per difondre aquest espectacular indret.

Més informació

El Codro de L'Elefant
El Codro de l'Elefant és una gran roca que, com el seu nom indica, sembla un gran animal situat al costat de la font de Sant Quintí i de l’esglesiola del mateix nom.

On menjar

Ca l' Agusti - Ctra. de Sant Llorenç (Cambrils) - 25283 Cambrils dels Pirineus (Lleida) - Tel.: 973489027 Fax: 973489027
Casa Nova - Ctra. de Sant Lloreç (Cambrils) - 25283 Odèn (Lleida) - Tel. : 973489014

Més informació


Arxius del recurs

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info