Barbens


El poble de Barbens situa a la Depressió Central Catalana, a l'extrem nord-oriental de la comarca del Pla d'Urgell i es localitza a la conca baixa del riu d'Ondara. Es tracta d'un municipi emplaçat a la plana regada pel Canal d'Urgell, que amaga mil racons d'història i tradició: terra de templers i hospitalers. Us animeu a conèixer-lo?

Història

El territori que avui constitueix Barbens va ser conquerit per Ermengol IV d’Urgell i se situà al límit sud de l’expansió del comtat d’Urgell, fronterer amb les terres conquerides pel comtat de Barcelona. El primer senyor documentat propietari del castell de Barbens és Ramon Barrufell. L'existència d'aquest castell és anterior al segle XII, atès que el 1098 figura documentada la parròquia de Barbens a l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Guissona. El 1164 Gombau de Ribelles, magnat del comte d’Urgell, i la seva muller Marquesa fan donació dels seus drets sobre les terres de Barbens al comanador templer de Gardeny. Dos anys després aconsellen al seu vassall Ramon Barrufell que vengui les seves propietats de Barbens a l’orde del Temple.També Arnau de Torroja, a mitjan segle XII, concedí uns drets a aquesta població que posteriorment, el 1164, foren confirmats i ampliats pel seu hereu Ramon de Torroja i la seva dona Gaia de Cervera. D’altres famílies nobiliàries com els Anglesola i molt especialment els Ribelles mostraren també la seva generositat vers el Temple concedint terres i drets en aquest lloc. El 1166 els templers adquiriren el domini sobre el castell i el 1168 Barbens esdevingué comanda independent de Gardeny.
Quan l’orde dels templers va ser tràgicament dissolt al començament del segle XIV, Barbens va passar a la jurisdicció de l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

Edificis emblemàtics

  • El Castell-comanda: És un dels edificis més importants. Figura documentat al segle XII tot i que possiblement té el seu origen en l’establiment d’un antic castrum romà. Cal destacar la torre de l’homenatge (segle XVI), la sala de les arcades (segle XII), les cavallerisses, les presons, l’escala barroca i els diferents escuts pertanyents als diversos comanadors que regiren la casa, com ara el de Fra Manuel de Montoliu i de Boixadors, comanador hospitaler que fou el responsable de les obres de restauració de l’edifici que es van fer el 1753. Actualment és la seu de l’Ajuntament.
  • L’església de Santa Maria: Figura documentada el 1098 a l’acta de consagració de Santa Maria de Guissona. Conserva al seu interior una considerable volta de canó de l’època dels templers i el campanar del segle XVIII.
  • Les Places de l’Església i Cavallers de Malta: Situades al casc antic, encara conserven aquell regust passat que es manifesta en les belles llindes que custodien l’entrada a les cases adjacents. Són emblemàtics els tres cimboris que coronen tant el Castell-comanda com les dues cases senyorials de gran interès històric Cal Alçamora i Cal Veciana.
  • El Bullidor: És un bonic i acollidor llogaret que pertany a Barbens; s´hi arriba agafant una ruta a peu que parteix des de la part nord-oest i és situat a 2 quilòmetres del municipi. Són importants les restes de l’antic castell-església que figura documentat al segle XII quan Arnau de Formiguera cedeix als templers unes possessions que tenia al Bullidor. L’any 1487 el cavaller Dalmau de Copons n’adquirí la senyoria, que més tard passaria a les mans dels Massot (que aconseguiren el títol de barons del Bullidor) i dels Dalmases. Destaca per haver estat amagatall de bandolers.

Terra de pomes

La poma: Les condicions climàtiques i la composició del sòl del terme de Barbens afavoreixen la producció d’aquesta fruita, que es caracteritza per una extrema dolçor i una duresa i capacitat de conservació immillorables.

Festes i tradicions

  • Festa Major d’Estiu. Dies 14 i 15 d’agost.
  • Festa Major de Sant Roc.Dia 8 de novembre.
  • Fira de la poma i templers. Tercer cap de setmana d’octubre. Durant aquest cap de setmana s’engalanen els carrers del poble amb estands de mostra de poma i de diferents varietats d’aquesta fruita. Paral·lelament se celebra el projecte Templers, en el qual es fan representacions teatrals de màxim rigor històric al voltant de la vida en aquest orde, mercat medieval de productes artesanals, tallers de jocs per a la mainada, cercaviles, trobades i aplecs.

On menjar

  • Bar La Font - Font, 5 - 25262 Barbens - Tel. 973 580179
  • Bar Espanyol - Domènec Cardenal, 49 - 25262 Barbens - Tel. 973 718156
  • Bar Poliesportiu - Camí del Bullidor, s/n - 25262 Barbens - Tel. 638 847 101

Afegir comentari:

:

CAPTCHA image
Entra el codi de validació

 


Notícies destacades


Temporada de Neu 14/15

El Pirineu de Lleida us ofereix un ventall d’activitats per a aquest hivern. No us les perdeu!

+ Info

Senderisme i Btt, apostes de Turisme Actiu!

Propostes estiuenques per a gaudir de la natura amb els teus tot practicant una mica d’esport!

+ Info

Pobles amb encant

Primera associació d’aquestes característiques a l’Estat.

+ Info

Parc Astronòmic del Montsec

Gaudeix d'un dels equipaments astronòmics més importants de l'Estat. Vine i comprova-ho!

+ Info