Cultura memòria històrica

Un viatge a través del segle XX per conèixer, apropar-nos i redescobrir una part de la nostra història,

testimonis bèl·lics del passat i espais de recuperació de la memòria.


Al llarg del segle XX el nostre territori es va veure immers en greus enfrontaments bèl·lics que van deixar nombrosos testimonis, de vegades perduts en l'oblit del pas del temps, però que a poc a poc tornen a ressorgir com a espais de coneixement i comprensió de la nostra història.

Us convidem a apropar-vos a alguns d'aquests testimonis escampats per les nostres comarques. Mostres d'una història i d'unes vivències que formen part d'un passat recent de guerra, de repressió, però també d'esperança.

Itineraris, escenaris i centres de memòria que pretenen recuperar i apropar-nos un patrimoni propi per refermar en el present i en el futur els valors al voltant de la pau.

Espais de memòria que ens apropen a bona part del segle XX, des de la II República, passant per la guerra civil, la Segona Guerra Mundial i la dictadura, fins a l'arribada de la democràcia. Escenaris de guerra i de rereguarda, de lluita i d'exili, però espais que també ens mostren la quotidianitat i les vivències personals de dècades passades.