Romànic

Interessant itinerari pels monuments romànics de la geografia lleidatana que té el seu màxim exponent ala Vall de Boí (l'Alta Ribagorça), amb un conjunt de nou temples declarats Patrimoni de la Humanitat l'Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, Sant Feliu de Barruera, l'església de la Nativitat i l'ermita de Sant Quirc de Durro, Santa Eulàlia d'Erill-la-Vall, Sant Joan de Boí, Santa Maria i Sant Climent de Taüll.

la Val d'Aran destaquen les esglésies de Bossòst, Vielha, Escunhau, Arties, Salardú, Unha i TredòsL'Alt Urgelltambé té edificis espectaculars, com ara la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell. A la Noguera hi ha la col·legiata de Sant Pere d'Àger, entre d'altres. Al Pallars Jussà destaquen el castell i la col·legiata de Santa Maria de Mur

Al Pallars Sobirà sobresurten el monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal i l'església de Son, a València d'Àneu. A la Segarra en tenim diversos exemples, com ara l'església de Sant Esteve de Pelagalls. Al Segrià sobresurten la Seu Vella, l'església de Sant Martí i el Palau de la Paeria; al Solsonèsla catedral de Santa Maria i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i l’església de Sant Esteve d’Olius; a l'Urgell, el monestir de Vallbona de les Monges i Sta. Maria d’Agramunt, i a les Garrigues, l’església de Vinaixa, entre d’altres.